5 passos per llogar un pis legalment

A l’hora de posar un habitatge en lloguer, cal complir amb una sèrie de terminis i requisits que exigeix ​​la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). Quan vagis a iniciar el procés d’arrendament del teu habitatge, necessites una sèrie de documents obligatoris. Perquè no incorris en cap error que et doni problemes a mesura que passi el temps, t’expliquem 5 passos per llogar un pis legalment. Molt atent!

La cèdula d’habitabilitat, obligatòria

Una vegada que t’hagis decidit a llogar el teu immoble, el següent pas és pensar si comptes amb tota la documentació suficient per a poder realitzar l’operació. La cèdula d’habitabilitat és un dels documents obligatoris per al lloguer d’habitatges.

Aquest document administratiu serveix per acreditar que el teu habitatge posseeix les condicions tècniques mínimes per ser habitat en temes de salubritat i solidesa i que el teu inquilí podrà residir-hi. La cèdula d’habitabilitat comprova l’estat de la cuina, inodor, per a donar d’alta els subministraments, la superfície útil, etc.

La cèdula d’habitabilitat és un certificat gestionat per cada comunitat autònoma pel que en cada lloc tenen uns terminis i uns tràmits concrets. Tanmateix, si ja tens aquest document, has de revisar que estigui en vigor i sigui vàlid. En l’actualitat, la majoria tenen una vigència de 15 anys, però abans de llogar el teu habitatge assegura’t de comptar amb ell per agilitzar el procés d’arrendament.

Certificat d’eficiència energètica

Igual que la cèdula d’habitabilitat, un altre document exigit per la legislació vigent és el Certificat d’Eficiència Energètica. Abans d’oferir el teu immoble de lloguer, heu de tenir en vigor el paper amb el qual especifiques la quantitat del CO2 que el teu pis emet a l’atmosfera.

Al sol·licitar-ho, se’t atorga una etiqueta energètica amb la lletra pertinent de classificació (sent la lletra A per a habitatges més eficients i la lletra G per a aquelles que emeten més CO2) que té una validesa de 10 anys. Per obtenir aquesta etiqueta, cal que un tècnic qualificat avaluï casa teva. El cost de l’etiqueta energètica depèn de la Comuniqueu Autònoma en què es trobi ubicat l’habitatge. Finalment, recorda que la lletra d’eficiència que s’atorga a l’habitatge ha d’aparèixer en tots els anuncis de lloguer.

Redacta un contracte legal

Un cop hagis trobat a un llogater fiable i solvent, un altre dels passos per llogar un pis legalment és redactar un contracte de lloguer que s’ajusti al que estableix la Llei d’Arrendaments Urbans.

En aquest document han d’aparèixer plasmats els drets i obligacions tant de l’arrendador com l’arrendatari i, a més, hauran de figurar tots els punts que heu pactat entre el llogater i tu abans de la signatura. D’aquesta manera, tots dos gaudireu del temps que duri l’arrendament i podreu deixar tots els possibles problemes i malentesos de costat, evitant problemes legals i conflictes entre les dues parts.

Així mateix, al costat del contracte, és recomanable que aparegui un inventari amb tots els béns amb què compta l’immoble. D’aquesta manera, un cop finalitzat el contracte, la revisió es l’habitatge serà molt més senzilla.

Atenció amb la fiança

Quan formalitzis el contracte, el teu inquilí et lliurarà una quantitat de diners, corresponent a una mensualitat, en concepte de fiança. Una vegada que disposis d’ella, has d’ingressar-la a l’organisme corresponent del lloc on estigui situat l’immoble. Un cop finalitzat el contracte, si aquest ha acabat en temps i forma, no hi ha desperfectes en l’habitatge i no hi ha cap quantitat a deure, hauràs de tornar-li al llogater aquest import en un termini de 30 dies naturals. Alhora, hauràs de sol·licitar a l’organisme pertinent que et tornin la fiança legal demostrant que el contracte ha acabat de forma correcta.

Lloguer professional


Aquest és el procés bàsic per comptar amb un lloguer completament legal i evitar fraus i problemes entre les dues parts del contracte. No obstant això, has de constatar que tot el que inclous en el contracte, la durada d’aquest i les clàusules addicionals es regeixen per la normativa establerta a la Llei d’Arrendaments Urbans. Quins més passos creus que hi ha per llogar un pis legalment? Explica’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.