6 pautes per il·luminar un saló

Quan entrem en un nou pis de lloguer, la llum que té aquesta nova casa és una de les coses que més ens preocupa com a inquilins. Concretament, el saló i les habitacions són les zones que més interès es mostra en si té, o no, llum. Per la seva banda, el saló és la zona en la que major temps es passa atès que serveix per a molt més a veure la tele: des de llegir a treballar i fins i tot menjar (si comparteix espai amb el menjador). Per això, és important que el teu saló estigui correctament il·luminat i poder aprofitar al màxim aquest espai. A continuació, et donem 6 pautes amb què treure-li partit al teu saló.

llum saló

Aprofita la llum natural

El primer que s’ha de fer és analitzar quanta llum natural entra a casa nostra. Si comptem amb una gran font d’aquest recurs, ja tenim gairebé tota la feina feta. És important que comprovis tant la quantitat de llum que entra a la sala com a quina hora deixa d’entrar. Si la llum se’n va a les 6 de la tarda i arribes de treballar a les 7, de res serveix la llum natural.

No obstant això, si podem aprofitar-la és perfecte ja que la llum natural dóna calor a la llar i sensació de comoditat. Per poder regular la llum que prové de l’exterior, hem d’instal·lar cortines i persianes que s’adaptin a les nostres demandes. A més, és recomanable no posar objectes ni mobles davant de la finestra perquè no impedeixin el pas de la llum.

Llum principal

El saló és l’habitació de la casa en la qual més temps es passa. Quan arriben convidats, per exemple, el saló és el punt de reunió. Per aquest mateix motiu, ha d’estar ben il·luminat (tant de dia com de nit). La millor opció perquè la teva casa estigui perfectament il·luminada és que la llum principal provingui d’una (o dues) llums de sostre, independentment de la mida del saló. Aquesta ha de ser fixa i de color blanc. Pel que fa al tipus de llum, dependrà de l’estil del teu saló i com estigui decorat. Per això, quan es busca una llum general, aquesta és la millor opció.

Llums secundàries

No obstant això, hi ha moments del dia en què no ens ve de gust tenir un espai totalment il·luminat i simplement volem una petita llum per no estar a les fosques. En aquest cas, recorda comptar amb llums petites, llums de peu i fins i tot reguladors de llum que adeqüin la intensitat segons el moment.

És important comptar amb llums secundàries perquè, sobretot en un pis de lloguer, els llums principals són les que hi ha i gràcies a aquestes llums secundàries podem crear l’ambient que vulguem al saló.

Punts de llum importants

-Sofà

Al sofà passem gran part del nostre temps i, per això, ha d’estar correctament il·luminat. La llum que rebi el sofà ha de ser indirecta, càlida i suau. És important que, en la mesura del possible, es pugui regular segons la quantitat de llum que es necessiti.

-Menjador

Algunes cases comparteixen el saló amb el menjador. Es tracta de dos espais que, a priori, poden complementar-se entre si, però que necessiten una il·luminació completament diferent. En el cas de la zona de menjador, hem de comptar amb un llum que sigui capaç d’il·luminar tota la superfície de la taula. A més, la temperatura de color ha de ser d’uns 3.000K perquè no influeixi en el color del menjar.

-Zona de lectura

En ocasions, el saló tenim un petit espai per a la lectura. En altres ocasions aquest espai és el mateix sofà. Els llums tènues i regulables permetran que aquest moment personal en què ens relaxem a llegir un bon llibre a la sala siguin més confortables i còmodes.

-Canvi de bombetes

Ara bé, no només hem de tenir en compte la temperatura de color de les bombetes, sinó quines són les més adequades per al nostre saló, al mateix temps que eficients. Unes bombetes LED o de baix consum és la millor opció per estalviar i aconseguir, a més, la potència i color desitjats.

-Sistemes domòtics

La domòtica està en auge i, si es tracta d’il·luminació, ens ofereix tant comoditat com estalvi energètic. Segons el moment del dia, pots programar una llum concreta o una altra: no és la mateixa llum la que necessitem per treballar que la que necessitem per veure la televisió o per relaxar-te. Només prement un botó pots escollir que escenari lumínic vols, depenent del moment.

Aquesta regulació permetrà que puguis convertir una bombeta de 100 W en una de 30W i, per tant, reduir en un 70% el consum. Els reguladors permeten controlar la intensitat de llum, però, la potència és la mateixa i, per tant, el consum també és el mateix.

Si segueixes totes o la majoria d’aquestes pautes vas a poder convertir el saló de casa teva en un espai perfectament il·luminat. Tens més trucs per il·luminar la sala? Explica’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 3 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.