COM FER UN CONTRACTE DE LLOGUER LEGAL

PASSOS PER REDACTAR UN CONTRACTE DE LLOGUER

El contracte de lloguer és el document que protegeix a propietaris i llogaters i on queden reflectits els drets i obligacions d’ambdues parts. Però per a la seva redacció, és important tenir coneixements de la normativa vigent i així evitar les temudes com clàusules nul·les . A continuació, t’expliquem com fer un contracte de lloguer legal de manera senzilla.

LES PARTS

En tot contracte de lloguer han de quedar reflectits les dades de les parts , és a dir, de propietari i llogaters. És important que, a l’hora de la formalització, en el document apareguin reflectides totes aquelles persones majors d’edat que vagin a viure a l’immoble.

L’IMMOBLE

Sempre ha d’aparèixer l’objecte d’arrendament , per tant, haurem de redactar la direcció competeixi de l’immoble a llogar, així com la seva ubicació i localització.

LA RENDA

D’altra banda, en tot contracte de lloguer ha d’aparèixer especificat, de manera clara l’import de la repta , així com la forma de pagament, aquesta normalment es fa mensualment i en els set primers dies del mes tal com indica la Llei d’Arrendaments urbans.

DURADA DE L’CONTRACTE

Tal com indica la legislació actual, els contractes de lloguer tenen una durada mínima de 5 anys, amb possibilitat de renovar durant 3 anys més, mentre que, si aquests es formalitzen amb una persona jurídica, el temps s’incrementa fins als set anys. D’altra banda, l’arrendatari pot rescindir el contracte de lloguer, transcorreguts al menys sis mesos des de la formalització d’aquest.

FIANÇA I GARANTIES ADDICIONALS

És imprescindible que, a l’hora d’elaborar un contracte de lloguer legal, hi hagi un apartat en què quedi reflectida l’ import de la fiança , així com el de les garanties addicionals , en el cas que estàs hagin estat sol·licitades. Pel que fa a la fiança, aquesta haurà de ser ingressada, per la propietat, en l’organisme corresponent, segons la comunitat autònoma, on s’ubiqui l’immoble i mai es podrà utilitzar com a pagament de les últimes rendes de lloguer.

ACTUALITZACIÓ DE LA RENDA

Un altre apartat important que hem d’incloure en la redacció d’un contracte de lloguer és la actualització de les rendes de lloguer . Es tracta d’una revisió que es realitza sobre el lloguer a data en què es compleixi cada any de vigència del contracte. Aquesta pot ser positiva, negativa o neutra. Com a indicador de referència per a realitzar una correcta actualització de les rendes, sempre recomanem que s’usi el Índice ARCA, l’únic cent per cent representatiu en matèria de lloguer i habitatge.

OBRES DE MILLORA

El més habitual en la majoria dels contractes de lloguer és que l’arrendatari no pugui realitzar obres o reformes en l’immoble , excepte previ consentiment per part de la propietat. D’altra banda, l’arrendador si pot exercir el dret a obres de millora a l’immoble, però prèviament ha d’avisar l’inquilí i quedar detallat en el contracte, a més de pressupostos i detalls d’obra.

AVARIES I REPARACIONS

Tot contracte de lloguer legal inclou una clàusula específica sobre la responsabilitat de les parts (propietari i inquilí) a les avaries, reparacions i manteniment de l’immoble . Les línies generals, el propietari serà l’encarregat de la reparació d’avaries, sempre que no siguin provocades per un mal ús per part de l’arrendatari i el llogater, del manteniment general de l’immoble i petites reparacions.

SUBARRENDAMENT

Molts propietaris consideren oportú incloure en el contracte de lloguer un apartat dedicat al subarrendament de l’immoble. Aquest, estaria prohibit , excepte exprés consentiment per part de l’arrendador.

INVENTARI

En darrer lloc, i no per això menys important, sempre hem d’incloure a manera d’annex un complet inventari on quedi reflectit l’estat de l’habitatge a l’llogar, així com tots aquells objectes i mobiliari que queden a l’interior de l’habitatge.

Si vols gaudir d’un lloguer segur i legal, Contacta’ns!, els nostres assessors immobiliaris s’encarregaran de la gestió integral del lloguer i la nostra àrea jurídica de redactar el contracte més segur per a tu i el teu habitatge. 

Tens dubtes? Pregunta’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.