Com funciona la pròrroga del contracte de lloguer?

Queda poc temps perquè expiri el teu contracte d’arrendament? No saps què has de fer per prorrogar o abandonar l’habitatge? Si és així, aquí t’expliquem què has de fer per prorrogar el teu contracte de lloguer o posar-hi fi de manera legal i a temps. Ja siguis propietari o inquilí, et convé conèixer el procediment per evitar problemes i malentesos.

prorroga contracte lloguer

Lloguers regulats per l’antiga LAU

Els contractes anteriors a juny de 2013 es regeixen per l’antiga Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), així que aquest estiu expiraran els últims contractes regulats per aquesta normativa, que estableix un arrendament d’una durada mínima de cinc anys amb opció a una pròrroga de tres anys. Si aquest és el teu cas, pren atenció!

Si propietari i inquilí esteu d’acord en prorrogar el contracte de lloguer sense fer canvis, perfecte! Només heu d’esperar que expiri i aquest es renovarà automàticament per 3 anys més amb idèntiques condicions.

Es pot donar el cas que alguna de les parts plantegi introduir canvis en les condicions de l’arrendament. Si és així, només has de notificar per burofax a l’altra part com a mínim 30 dies abans de la fi de la relació contractual. Recorda! En cas contrari, el contracte es renovarà automàticament -i amb les mateixes condicions- per 3 anys més.

De la mateixa manera, si alguna part manifesta la seva voluntat de no renovar l’acord un cop expiri, no n’hi ha prou amb exposar verbalment. S’ha de comunicar per escrit a l’altra part almenys un mes abans de la fi del contracte per evitar la pròrroga automàtica.

Lloguers regulats per la nova LAU

Els contractes signats després de juny de 2013 estan regulats per la nova Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), que va reduir el període contractual mínim de 5 a 3 anys.

Si el contracte aquesta proper a la seva fi i les dues parts heu acordat renovar-lo, quan arribi la data aquest es prorrogarà tàcitament un any més amb les mateixes condicions.

Quan inquilí o propietari desitgeu prorrogar el contracte de lloguer actualitzant les condicions, el procés és el mateix que amb la llei antiga. La diferència és que si no arriba a fer-se en el temps i forma adequats el “problema” serà menor: la pròrroga tàcita serà només d’un any més.

Si alguna de les parts desitja no prorrogar el contracte de lloguer, el procediment és exactament el mateix que amb l’antiga llei.

Com a propietari, puc recuperar el pis a meitat de contracte?

Sí, pots demanar a l’inquilí que abandoni el pis si ho necessites com a habitatge permanent per a tu o un familiar directe, però només sota aquesta circumstància. I has adequar-te a uns temps: ha d’haver transcorregut un any de contracte i has comunicar a l’inquilí amb almenys dos mesos d’antelació. Una vegada que aquest abandoni l’immoble, el pis ha d’estar novament ocupat abans que passin tres mesos.

Si no es compleix aquest procediment, l’arrendatari podrà reclamar la recuperació del pis arrendat en les mateixes condicions contractuals i una indemnització de les despeses que el desallotjament de l’habitatge li hagués suposat.

Pot pujar el preu d’arrendament durant el temps de contracte?

Sí, la renda s’actualitza any a any d’acord a l’índex de revisió de preus pactat per ambdues parts, pel que pot pujar o baixar. Des de Lloguer Segur, recomanem utilitzar Índex Actualitzador Rendes de Contractes de Lloguer (ARCA), que utilitza únicament 3 factors que formen part del sector immobiliari del lloguer, excloent les variables alienes a aquest mercat.

Més enllà d’aquestes variacions de preu anuals, l’única oportunitat per a alguna de les parts de modificar el cost del lloguer és a l’hora de renegociar la pròrroga del contracte, d’acord al temps i forma explicats abans.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Pot llegir i revisar l'avís legal i la política de protecció de dades