Com has de deixar el pis quan acabi el lloguer?

Falten mesos perquè el teu contracte de lloguer finalitzi i no saps les passes que has de seguir per deixar el pis de forma correcta? Des de la comunicació en temps i forma al propietari, fins a la correcta entrega de claus i la devolució de la fiança, són aspectes que deus conèixer i que t’explicarem.

deixar un pis

Terminis i comunicació

A l’hora de deixar el pis quan acaba el lloguer, és molt important que compleixis amb els terminis i les comunicacions necessàries per evitar possibles problemes. Tal com indica la llei d’arrendaments urbans en el seu article 11:

Desistiment del contracte

L’arrendatari podrà desistir del contracte d’arrendament, una vegada que hagin transcorregut almenys sis mesos, sempre que l’hi comuniqui a l’arrendador amb una antelació mínima de trenta dies. Les parts poden pactar en el contracte que, per al cas de desistiment, l’arrendatari hagi d’indemnitzar l’arrendador amb una quantitat equivalent a una mensualitat de la renda en vigor per cada any del contracte que resti per complir. Els períodes de temps inferiors a l’any donen lloc a la part proporcional de la indemnització.

És a dir, és d’obligat compliment comunicar amb almenys trenta dies d’antelació la no renovació del contracte i per fer aquesta comunicació, i que quedi constància de la mateixa, sempre és recomanable que es realitzi de forma fefaent, a través d’un correu electrònic certificat, burofax o de qualsevol forma en què quedi certificada la notificació a la propietat de l’immoble, així com la data de la mateixa.

Per descomptat, encara que comuniquem amb un mes d’avançament la finalització del lloguer, hem d’abonar la mensualitat corresponent al mes en vigor i aquesta mai podrà ser substituïda per l’import de la fiança legal.

Factures

En deixar el pis quan acaba el lloguer, hem de comprovar que totes les factures queden en ordre, és a dir, que hem abonat la nostra despesa en subministraments i donat de baixa qualsevol altre servei addicional que hàgim contractat. És molt important, que no realitzem com inquilins el canvi de titularitat dels subministraments, sinó que sigui el propietari el que ho faci. Per a això, i perquè l’arrendador pugui realitzar-ho, haurem de lliurar-li les últimes factures, de manera que comprovi que tot està en ordre ja corrent de pagament, i que sigui el propietari el que contacti amb les companyies subministradores per realitzar el canvi i donar les seves dades.

Si et preocupa que llogar el acaba abans del període de facturació dels subministraments, el que has de fer és contactar amb la companyia i oferir les lectures corresponents a data de la fi del teu contracte, per posteriorment, poder calcular amb la propietat de l’immoble el import que et correspon satisfer.

Estat de l’habitatge

L’habitatge s’ha de lliurar en les mateixes condicions en què la rebem. Per això, sempre ha d’estar net i recollit. A més, devem fer lliurament de tots els jocs de claus disponibles.

D’altra banda, consulta el contracte d’arrendament, i si en aquest apareix alguna clàusula en la qual s’especifiqui algun element concret sobre el lliurament de l’habitatge en finalitzar el lloguer, com ara la pintura.

Fiança i depòsit

A la formalització del contracte de lloguer, és d’obligat compliment el lliurament d’una fiança legal arrendatícia, que correspon a una mensualitat de renda. Aquesta, ha de ser registrada per part de la propietat, en l’organisme competent. Per a la recuperació de la mateixa, hem de lliurar l’habitatge en bon estat, estar al dia del pagament de les rendes i haver complert amb els temps i condicions del contracte d’arrendament.

Un cop sol·licitada la devolució de la fiança, la propietat ha de contactar amb l’organisme on la va dipositar i té 30 dies per fer-ne l’ingrés, sempre que correspongui.

D’altra banda, si és el seu dia es va pactar el dipòsit d’alguna garantia addicional i a la finalització del contracte tot està en ordre i hem complert els terminis del contracte de lloguer, la propietat ens reemborsarà el dipòsit en finalitzar la relació contractual.

Tens dubtes sobre com has de deixar el pis quan acaba el lloguer? Pregunta’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + one =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.