Com puc llogar el meu pis de protecció oficial?

Els habitatges de protecció oficial o HPO són ​​aquells immobles que compten amb la subvenció de l’administració pública i que són adjudicats a persones amb recursos limitats. Aquest tipus d’habitatges tenen unes condicions especials pel que fa a la seva gestió, per la qual cosa un dels dubtes més freqüents entre els seus propietaris és si es poden posar o no de lloguer. Aquí tens la resposta!
Com puc llogar el meu pis de protecció oficial
En principi, quan es tracta de llogar un pis considerat de Protecció Oficial, aquests compten amb unes limitacions que ho impedeixen, i és que, en formalitzar el contracte d’adquisició d’una VPO, sol incloure clàusules específiques que no ho permeten, però, n’hi ha excepcions legals per les quals es pot formalitzar un lloguer.

Abans d’analitzar i explicar les excepcions per les quals es pot llogar un habitatge HPO és important que fem una distinció entre els tipus d’habitatges de protecció oficial i definim quina és la nostra situació. Podem trobar al mercat dos tipus d’habitatge VPO:

  • Habitatge de Protecció Oficial de promoció pública : Aquells immobles construïts i finançats per l’administració pública.
  • Habitatge de Protecció oficial de promoció privada: Aquells immobles finançats per ladministració pública però construïts per promotores o cooperatives privades.

En el cas del primer tipus d’habitatges, això és de les VPO de promoció pública, per poder-les posar de lloguer es requereix que hagi passat un temps mínim, que podràs consultar a les escriptures, després del qual el pis es desqualifica i es deixa de considerar com de protecció oficial.

Per la seva banda, els habitatges de protecció oficial, però de promoció privada són menys restrictius de cara a posar en lloguer un immoble i no cal desqualificar-los per poder-los vendre ni esperar per contracte que passi un temps establert.

Com posar una VPO de promoció pública de lloguer?

Si vols posar en lloguer un habitatge de protecció oficial de promoció pública és important que sàpigues, com hem comentat anteriorment, que haurà d’haver passat un temps legal per poder-ho fer, aquest temps varia en funció de la promoció i del decret a què s’aculli , per això és recomanable consultar les escriptures de l’habitatge per comprovar si és de 10, 15, 20 o fins a 50 anys.

Per la seva banda, aquests són les opcions legals per les quals pots posar en lloguer una VPO :

  •  Esperar el temps determinat per decret perquè l’immoble sigui lliure
  • Sol·licitar la desqualificació de limmoble a la CCAA. En aquests casos les comunitats poden exigir la devolució de part dels ajuts percebuts.
  • Justificar l’absència de la propietat a l’immoble per alguna causa de força major. En aquests casos, cal presentar davant l’Administració corresponent les raons que impedeixen residir a l’immoble per obtenir una autorització especial.

Amb relació a la renda de lloguer que es pot posar a un habitatge de protecció oficial públic , aquest també queda restringit i limitat. De nou, quedarà regulat pel decret pel qual es va formalitzar la construcció de les VPO, per això hauràs de consultar-ho i dirigir-te a les escriptures de l’immoble.

I que pot passar en cas de llogar una VPO sense autorització o sense haver complert els terminis? La realitat és que cada comunitat autònoma estableix unes sancions en funció de si es tracta d’una falta lleu, greu o molt greu, però aquestes oscil·len entre els 150€ i els 900.000 euros, per la qual cosa resulta imprescindible consultar sempre la normativa de la zona on vivim i les condicions de la nostra VPO.

Et sorgeixen dubtes sobre com llogar una VPO? Pregunta’ns, la nostra àrea legal us ajudarà a resoldre-les.

1 COMMENT

  1. BON DIA ESTIC INTERESSAT A LLOGAR EL PIS QUE ERA DELS MEUS PARES, DE PROTECCIÓ OFICIAL. JA TINC L’AUTORITZACIÓ DE L’AHC. ÉS A BARCELONA MOLT BEN SITUAT. JA EM DIUEN. GRÀCIES

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.