Com rescindir un contracte de lloguer abans de temps

A cada etapa de la vida tenim unes necessitats diferents i condicions diferents: sous diferents, treballs en altres ciutats, canvien les persones amb les que vas a compartir pis, etc. Tots aquests canvis moltes vegades es presenten d’un dia per l’altre, sense esperar-ho. Per això, una de les grans avantatges que ofereix viure de lloguer, és la possibilitat de canviar-te d’un habitatge a una altra sempre que sigui necessari. O, simplement, quan et vingui de gust.

Quan et trobis en aquest tipus de situació, has de tenir present el que suposa i què és el que has de fer: en especial, els tràmits que has de seguir per rescindir un contracte de lloguer abans que aquest hagi finalitzat. Si estàs en aquesta situació presta atenció al post, que t’explicarem tots els passos que cal seguir (depenent de cada situació).

Resolució habitual del contracte d’arrendament

Els contractes de lloguer es renoven per anualitats fins a un màxim de tres anys. Un cop complert el temps complet, la renovació d’aquest ha de ser tàcita per acord de les dues parts.

Per exemple, si vius de lloguer en un pis i ja s’ha complert l’anualitat i has pres la decisió de no continuar llogant aquest immoble, el primer que has de fer és comunicar a l’arrendador la teva decisió, en temps i forma, 30 dies abans de la finalització del contracte que regula l’arrendament. Per dur a terme aquesta acció, el més recomanable és que redactis un document en el qual es reflecteixi la teva intenció de no continuar en l’habitatge. D’aquesta manera, es poden evitar possibles ruptures contractuals. Així que, si simplement s’acaba teu contracte i no vols renovar, l’únic que has de fer és comunicar-ho. Fàcil, oi?

Rescissió anticipada

No obstant això, no cal esperar que el contracte de lloguer arribi al final si vols canviar de pis. Els inquilins teniu, a més, la possibilitat de donar per finalitzada la relació amb l’arrendador (i amb el pis que tenen de lloguer) abans del temps estipulat en el contracte (normalment, abans que es compleixi l’any).

Per poder fer-ho, en primer lloc, ha d’haver passat un mínim de sis mesos des de la signatura del contracte d’arrendament. De nou, hem de recordar-nos de notificar-ho amb 30 dies d’antelació a l’arrendador de l’habitatge.

Si el teu cas és aquest i, per qualsevol motiu, vols rescindir el teu contracte de lloguer abans d’hora, t’has de fixar bé en el teu contracte i les condicions d’aquest. En alguns casos, en el contracte se sol incloure una condició que especifica que l’arrendatari pot ser penalitzat amb la part proporcional de la fiança legal.

Necessitat del propietari

En la majoria de les ocasions, és l’inquilí qui té la necessitat de rescindir el contracte de lloguer. No obstant això, hi ha diferents situacions que poden portar el propietari a voler donar per finalitzada la relació contractual. Això es deu en el cas que el mateix arrendador, un familiar de primer grau de consanguinitat o el seu cònjuge (sempre que hi hagi una sentència ferma de divorci) necessiten fer ús de l’habitatge que està llogat.

En aquestes situacions, l’arrendador ha de notificar a l’inquilí prèviament amb dos mesos d’antelació que ha d’abandonar l’habitatge. Això sí, aquest cas pot tenir lloc sempre que hagi transcorregut un any des de la signatura del contracte.

A més, si ets un llogater al qual el propietari de l’habitatge ha sol·licitat aquesta rescissió del contracte, has de tenir en compte que l’habitatge ha de ser ocupat en els tres mesos següents al dia que hagis abandonat l’immoble. Si no està ocupada durant aquest període de temps, tu, com a arrendatari, estàs en ple dret d’iniciar els tràmits per tornar a restituir el contracte.

Com funciona la devolució de la fiança

Sempre que hagis donat per finalitzat el contracte de forma correcta en temps i forma, tornis l’habitatge en les mateixes condicions en què va ser lliurada i no tinguis cap deute amb el pagament de les teves obligacions (renda i subministraments), el propietari de l’immoble que tens llogat ha de procedir a la devolució de la fiança.

L’import ha de ser el mateix que el que vas lliurar en el moment de la signatura del contracte, sempre que no hi hagi desperfectes ni reparacions per mal ús de l’habitatge o que hagin transcorregut més de 3 anys i l’import s’hagi actualitzat. No obstant això, recorda que, si finalitzes el contracte abans d’hora i ho indica en el teu contracte, de vegades es restarà la part proporcional pel temps que falta fins a finalitzar el contracte.

Recorda que perquè l’arrendador et retorni la fiança, ha de sol·licitar a l’organisme específic on l’ha ingressat i, després d’això, reemborsar-te a tu l’import. Per tant, és un procés que, de vegades, pot allargar-se i pot trigar una mica més del que esperaves (uns 30 dies aproximadament).

Et segueixen quedant dubtes de com rescindir un contracte de lloguer? Pregunteu-nos i  t’ajudem.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + four =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.