Descobreix quina és la diferència entre fiança i dipòsit

Alguna de les grans preguntes que sorgeixen a l’hora de llogar un pis i més si és la primera vegada que ho fas és… Quants diners he de pagar abans d’entrar en un pis de lloguer? He de pagar fiança i dipòsit? Quina diferència hi ha entre tots dos?

Quan un llogater signarà el contracte de lloguer d’un habitatge ha de conèixer molt bé tots els processos i terminis que exigeix ​​la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). D’altra banda, el propietari de l’habitatge també ha de conèixer quins són els drets, les obligacions i la normativa vigent que regula el lloguer.

És per això que, si tu també tens aquests dubtes, queda’t i te’ls resolem.

T’expliquem TOT sobre la fiança i el dipòsit:

Quines són les principals diferències entre la fiança i el dipòsit al lloguer?

Fiança i dipòsit són, en general, dos conceptes molt semblants, ja que tots dos fan referència a una quantia que es deixa com a garantia i, per això, genera dificultat de comprensió. Però en realitat ni són el mateix ni la seva finalitat tampoc. Mentre que la primera és obligatòria per llei, i només pot equivaldre a una mensualitat, la segona és una sol·licitud de garantia addicional per part de la propietat. 

Us expliquem detalladament el funcionament de totes dues:

FIANÇA

La fiança és un concepte legal obligatori. L’inquilí ha d’abonar a la signatura del contracte l’import corresponent a un mes d’arrendament com a fiança. El propietari està en l’obligació de dipositar-la, després de la signatura de contracte, en un termini concret que estableixen els organismes oficials de cada comunitat autònoma, on estigui ubicat l’immoble.

Després de la finalització del contracte d’arrendament, i després de comprovar el bon estat de l’habitatge i sempre que estigui al corrent de pagament, la fiança es torna en un termini de 30 dies. Recorda que en cap cas no es pot utilitzar com a pagament del darrer mes de lloguer.

Com a llogater, si finalitzes el contracte de lloguer i vols recuperar la teva fiança legal de nou, has de tenir clar que has de complir aquests requisits:

  • Avisar el propietari en el temps i la forma de la decisió d’abandonar l’immoble.
  • Tornar l’habitatge en el mateix estat en què t’ho vas trobar per primera vegada després de signar el contracte.
  • No tenir deutes ni pagaments pendents a les rendes mensuals ni als subministraments contractats.

Si compleixes totes aquestes premisses, l’arrendador t’ha de tornar la fiança per llei. Per complir aquest procediment, el propietari ha de sol·licitar la quantitat lliurada a la institució en la qual va ingressar aquest import i reemborsar-te la fiança legal. L’arrendador disposa d’un termini de devolució, segons la CCAA, des del lliurament de claus per tornar a l’arrendatari l’import. Tot i això, sol·licitar la fiança a l’organisme competent sol demorar-se més, per la qual cosa és important que el casolà compti amb un fons per evitar conflictes amb els seus llogaters.

Tal com indica la Llei d’Arrendaments Urbans a l’article 36.4 :

“El saldo de la fiança en metàl·lic que hagi de ser restituït a l’arrendatari al final de l’arrendament, meritarà l’interès legal, transcorregut un mes des del lliurament de les claus pel mateix sense que s’hagués fet efectiva aquesta restitució”

A més, has de revisar el teu contracte amb deteniment ja que els propietaris poden incloure una clàusula on afirmen que, si després dels sis primers mesos, s’abandona el pis abans de complir la data final del contracte tenen el dret a quedar-se amb la part corresponent de la fiança. Per això, presta atenció a totes les clàusules per evitar malentesos entre les dues parts.

Un aspecte important que tant propietari com llogater han de saber és que la fiança no es pot utilitzar com a pagament de les últimes rendes del lloguer, ja que la seva finalitat no és aquesta, sinó la de servir com a garantia en el cas de desperfectes, impagaments… a la finalització del contracte.

DIPÒSIT

Segons la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), un propietari d’un habitatge pot sol·licitar un dipòsit, en concepte de garantia addicional, als futurs llogaters. El motiu principal és perquè l’arrendador es vol assegurar una garantia addicional davant de qualsevol possible problema d’impagament o problemes de l’habitatge.

Article 36.5 de la Llei d’Arrendaments Urbans:

Les parts podran pactar qualsevol tipus de garantia del compliment per l’arrendatari de les seves obligacions arrendatícies addicional a la fiança en metàl·lic.

En el cas de l’arrendament d’habitatge, en contractes de fins a cinc anys de durada, o de fins a set anys si l’arrendador fos persona jurídica, el valor d’aquesta garantia addicional no podrà excedir dues mensualitats de renda ”

El dipòsit és una garantia addicional acordada per contracte entre propietari i llogater. A Lloguer Segur ens encarreguem de la seva custòdia durant tota la vigència del contracte.

El dipòsit, igual que la renda, s’actualitza anualment i es torna, sempre que correspongui, en el termini de 60 dies des del gir de l’últim rebut corresponent al lloguer, sempre que no hi hagi deutes pendents, no se n’hagi produït un trencament contractual i no hi hagi desperfectes al pis, provocats per un mal ús daquest.

També cal tenir en compte que en cap cas no es pot utilitzar com a pagament de les últimes mensualitats de renda.

El dipòsit de garantia pot assemblar-se a la fiança legal, però no, no és exactament el mateix, t’expliquem les diferències principals:

  • D’una banda, la quantitat que l’arrendatari ha de lliurar al propietari no és una mensualitat, sinó que és una quantia pactada entre les dues parts. Aquesta clàusula s’ha d’incloure al contracte amb la quantitat exacta que es lliurarà com a dipòsit de garantia. Des de la darrera modificació legislativa, aquesta garantia addicional no pot excedir en cap cas la quantitat equivalent a dues mensualitats de renda.
  • D’altra banda, la diferència entre fiança legal i dipòsit de garantia és que el dipòsit no s’ha de lliurar a l’organisme pertinent de la comunitat autònoma, sinó que el custòdia el propietari o, en el nostre cas, lloguer segur.

Esperem que aquesta informació us hagi pogut ajudar a resoldre alguns dubtes que us puguin sorgir sobre aquests termes.

Estem a la vostra disposició al nostre correu: comunidad@alquilerseguro.es si teniu alguna pregunta 😊

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.