El certificat energètic: és obligatori en un lloguer?

Quan ens plantegem posar la nostra casa de lloguer, o bé quan som nosaltres els llogaters poden sorgir diversos interrogants. Un és el que té a veure amb el certificat energètic i si és obligatori o no.

La resposta és sí, en el moment en què se signa el contracte de lloguer s’exigeix ​​aportar el certificat energètic. De fet, cal que l’etiqueta identificativa aparegui a l’anunci de lloguer. Això és així des de juny de 2013, quan per Reial Decret 235/1013 es va fer obligatori aquest document per llogar o vendre un habitatge, ja sigui per a edificis de nova construcció o per als ja existents. El que aquesta certificació indica és el volum de CO2 que aquest habitatge emet i es classifica a través de lletres, sent A per als immobles més eficients i la G per als menys.

La durada d’aquest certificat és de 10 anys i se n’ha de lliurar una còpia al comprador de l’habitatge o al llogater en cas d’arrendament.

COM S’OBTÉ EL CERTIFICAT?

Aconseguir el certificat energètic per llogar un habitatge és senzill. T’expliquem com:

  1. El primer que has de fer és cercar un tècnic certificador autoritzat a la teva zona i concertar una cita perquè visiti el teu habitatge. Per això, només cal buscar a internet i obtindràs múltiples resultats. el tècnic realitzarà mesuraments de les diferents estades, traçarà un plànol de l’habitatge, revisarà els materials de la façana, revisarà instal·lacions com la calefacció i la climatització. Un cop reunida aquesta informació, el tècnic elabora un dossier que t’entregarà (mitjançant aplicacions homologades del Ministeri d’Indústria com a CE3 o CE3X), juntament amb certes recomanacions per millorar la qualificació energètica.
  2. Registre del certificat. Un cop emès el certificat l’has de presentar davant de l’organisme competent de la teva comunitat autònoma, juntament amb el pagament de les taxes corresponents, perquè confirmi que tot és correcte i ho faci constar. A Madrid, per exemple, se n’encarrega la Conselleria de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura. Tu mateix pots fer el registre, però la majoria de tècnics ofereixen fer-ho al teu lloc. L’etiqueta energètica oficial serà expedida un cop aprovat el certificat.

QUANT COSTA?

El preu mitjà ronda 1,50€/m2, per la qual cosa un habitatge entre 50-100m/2 costarà entre 60-130€ aproximadament. Tanmateix, és impossible determinar l’import exacte, atès que cada tècnic pot fixar lliurement les seves tarifes, que poden dependre de molts factors: ubicació, tipus d’immoble, superfície… Així mateix, cada tècnic ho pot fer amb més o menys detall.

D’altra banda, les taxes administratives són diferents en funció de la comunitat autònoma on es troba l’habitatge:

  • Comunitats amb registre gratuït del certificat energètic: Aragó, Andalusia, Canàries, Cantàbria, Ceuta, Madrid, Navarra i el País Basc.
  • Balears: 4,64€ en habitatges unifamiliars inferiors a 100m2 i 9,27€ si la superfície supera els 100m2.
  • Castella-la Manxa: 16,32€.
  • Castella i Lleó: 29,10€ pisos, vivendes unifamiliars, locals i oficines d’un bloc; i 86,93€ edificis complets.
  • Catalunya: 11,55€ per a pisos o habitatges unifamiliars. 10€ + 0,10€/m2 per a locals i oficines. 5,20€ + 4,90€ per habitatge en cas d’edificis.
  • Comunitat Valenciana: 10€ pisos i habitatges unifamiliars. 20€ + 3€ per habitatge amb un màxim de 400€ per blocs d’habitatges. 10€ + 0,10€/m2, fins a 1.500€ per a edificis destinats al sector terciari.
  • Extremadura: 22,90 €.
  • Galícia: 5€ més 0,08€/m2 per a habitatges unifamiliars o pisos; 5€ més 0,04€/m2 per a edificis d’habitatges i 5€ més 0,05€/m2 per a immobles destinats a altres usos.
  • La Rioja: 16,20€.
  • Múrcia: 23,23€.

I SI LLOGUEM UN PIS SENSE CERTIFICAT ENERGÈTIC?

Com que és un document obligatori, en el cas de no realitzar-se comporta una sèrie de sancions, que apareixen recollides a la llei 8/2013 de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbanes.

Aquestes multes es classifiquen en:

  • Lleus, de 30 a 600€.
  • Greus, de 601 a 1.000 €. És el cas de llogar un habitatge que no disposa de certificat energètic.
  • Molt greus, que oscil·len entre 1.001 i 6.000€.

INFORMACIÓ SOBRE EL CERTFICAT ENERGÈTIC ALS LLOGUERS

Tot i la seva obligatorietat, les dades suggereixen que només el 25% dels immobles duen a terme la gestió del certificat energètic abans de llogar-los. Pot ser que l’explicació per això sigui que els propietaris no perceben la mateixa obligatorietat en llogar el seu habitatge que en vendre’l, atès que per al primer dels casos el contracte no sol passar per un notari que s’asseguri que tot està en ordre.

Amb Lloguer Segur no hauràs de preocupar-te per aquest tipus de coses, ja que la nostra gestió integral cobreix tots els aspectes relacionats amb el teu habitatge de lloguer, ja siguis propietari o llogater.

Si tens més dubtes relacionats amb el certificat energètic no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres a info@alquilerseguro.es

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.