És possible canviar el titular del contracte de lloguer?

En moltes ocasions, quan diverses persones comparteixen un pis de lloguer, arriba el moment en què un dels inquilins ha d’abandonar l’habitatge, per diversos motius, i entra un llogater nou. És una situació, molt comuna en immobles habitats per estudiants, es pot pensar que s’espera un llarg procés fins que formalitzar de nou el contracte. No desesperis, és més fàcil del que sembla. A l’entrada d’avui t’expliquem com ho has de fer.

COM CANVIAR LA TITULARITAT DE L’LLOGUER

A continuació, t’expliquem amb una guia bàsica i molt pràctica com dur a terme el canvi de titularitat en el lloguer:

EL QUE DIU LA LLEI

Quan et fas la pregunta és possible canviar el  titular del lloguer el primer que has de saber és que el procés s’ha de cenyir a la llei. En l’actualitat, els lloguers, a Espanya, es regeixen sota la  Llei d’Arrendaments Urbans  (LAU). Per això, abans d’iniciar el procés, consulta la legislació vigent perquè tinguis unes nocions bàsiques.

En aquest apartat cal destacar que, tal com recull la normativa, qualsevol major de 18 anys que resideixi a l’habitatge han de figurar com a titular en el contracte de lloguer.

QUI POT CANVIAR LA TITULARITAT DEL LLOGUER?

Per canviar el titular del lloguer, és obligatori que estiguin presents tant l’inquilí que abandona l’habitatge, com el nou llogater que viurà a l’immoble. A més, a aquest acte, també hi haurà d’acudir el propietari de l’habitatge o una persona autoritzada per aquest. L’objectiu de que totes les parts estiguin presents és que es comuniqui fefaentment el desistiment de contracte per part de l’anterior inquilí, mentre s’informa a el nou de tots  els drets i obligacions especificats en el contracte de lloguer.

QUAN ES POT CANVIAR LA TITULARITAT DEL LLOGUER?

Es pot i s’ha de canviar la titularitat del lloguer abans que l’inquilí que es vol marxar ho faci, ja que és necessari que aquest es trobi en l’acte de canvi de titularitat, al costat del nou inquilí i la propietat de l’habitatge.

COM ES CANVIA LA TITULARITAT DE L’LLOGUER?

En primer lloc, és important que sàpigues, abans d’iniciar el procés, que has de informar el  propietari de l’immoble  dels canvis que es produiran, ja que necessites la seva aprovació per poder dur-los a terme.

Per poder canviar el  titular d’el lloguer , segons estableix la Llei d’Arrendaments Urbans, heu de realitzar un annex del contracte de lloguer on s’especifiqui la sortida d’un arrendatari i l’entrada del nou inquilí. En aquest annex han de quedar ben reflectides i especificades les dues circumstàncies, així com totes les dades del nou inquilí. Així mateix, amb la signatura d’aquest apartat, el proper habitant accepta totes les clàusules del contracte de lloguer pel que fa a renda, obligacions, reparacions …

CAL FER ALGUN CANVI EN EL CONTRACTE?

No, el contracte és el mateix, només s’inclou un annex amb la substitució de l’arrendatari. Perquè et quedi més clar, en aquest procés es substitueix una persona per una altra dins del document de lloguer. Per això, el nou inquilí accepta tots els drets i obligacions de l’anterior titular.

ÉS EL MATEIX EL CANVI DE TITULARITAT DEL LLOGUER I UNA SUBROGACIÓ DEL CONTRACTE?

Encara que pugui semblar-ho, no, són conceptes diferents. En el cas de la subrogació del contracte de lloguer , aquesta es produeix quan se succeeixen algun dels següents dos fets:

  1. Que l’inquilí mori.

En aquest cas, la seva parella, cònjuge o un familiar podrien convertir-se en titulars de el pis de lloguer sense que per a això el propietari hagi de donar el seu consentiment.

  1. Que els inquilins siguin matrimoni i es divorciïn.

En aquestes situacions l’habitual és que tots dos siguin titulars del lloguer i que durant el procés de divorci o separació només un d’ells sigui l’únic titular prèvia sentència judicial.

Tens algun dubte de com canviar el  titular del lloguer? En Lloguer Segur t’ajudem a resoldre tots els dubtes i la nostra àrea jurídica t’explica al detall com fer-ho d’acord amb la normativa vigent i de manera ràpida. No dubtis a preguntar-nos i contactar-nos.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.