És possible recuperar un pis llogat per a ús propi?

La vida dóna moltes voltes, avui som aquí i en uns mesos no sabem on estarem. Aquesta mateixa frase, pot aplicar-se al mercat del lloguer: avui pots llogar un habitatge de la teva propietat i necessitar-lo després d’un any. Si creus que pot ocórrer-te aquesta situació, t’estaràs preguntant: puc recuperar el meu habitatge? Et donem resposta.

recuperar habitatge

És possible

Si, però cal complir una sèrie de requisits. La Llei d’Arrendaments Urbans, després de la seva darrera modificació el juny 2013, va flexibilitzar, d’una manera notable, que el propietari pugui recuperar el seu immoble en cas de necessitat. En concret, en l’article 9.3 d’aquesta llei, s’estableix que el propietari d’un habitatge de lloguer pot resoldre el contracte abans d’hora per a ell o per a un familiar de primer grau de consanguinitat o per adopció (mare, pare, fills). Així mateix, també s’inclou en aquest grup a el cònjuge de la propietat, en cas que hi hagi sentència ferma de divorci.

Quan es pot fer?

Com a propietari, només hi ha aquesta possibilitat de aconseguir-ho. Per poder recuperar el teu pis llogat per a ús propi, has d’esperar a que hagi transcorregut més d’un any des de data en la qual es va formalitzar el lloguer amb la signatura del contracte d’arrendament.

I quin procés he de seguir?

La norma que legisla els arrendaments urbans a Espanya, la LAU, és molt clara en aquest aspecte. Per a donar com a resolt el contracte de lloguer, en cas de necessitat teva o d’un familiar de primer grau, has d’avisar, com a mínim, amb dos mesos d’antelació, temps en el qual l’arrendatari està obligat a abandonar l’habitatge (llevat que les parts arribin a un altre acord). Així mateix, per poder realitzar aquest procés correctament, no només cal comunicar-ho, també cal que aportis la documentació que demostra el motiu pel qual necessites recuperar l’immoble. A més, encara que no és obligatori, t’aconsellem que, tant tu com el teu inquilí, signeu un document on s’especifiqui la data d’avís i el coneixement de l’arrendatari de les causes del desallotjament.

Quan temps tinc per entrar-hi a viure?

Una vegada que el teu inquilí marxi de l’habitatge, tu, o els teus familiars de primer grau, teniu 3 mesos per entrar a viure a l’immoble. En cas que no ho facis, el teu antic arrendatari pot demanar que es restableixi el contracte, que podrà tenir una durada de tres anys més, en un termini màxim de 30 dies. A més, l’afectat té dret a sol·licitar-te una indemnització per les despeses ocasionades pel desallotjament de la teva propietat i la mudança.

Ja saps com recuperar un pis llogat per a ús propi? Explica’ns.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.