Lloguer i comunitat de propietaris, tot el que vols saber

Convertir-se en propietari d’un pis llogat o ser un inquilí canvia els rols típics a ocupar en la comunitat de propietaris. Avui volem aclarir alguns dels dubtes més comuns que sorgeixen al respecte. Estigueu molt atents!

Pagament de les quotes

Per norma general el propietari és l’encarregat de pagar les quotes mensuals establertes per la comunitat de propietaris. Encara que ja no visqui a la comunitat segueix sent el responsable últim de l’habitatge i el titular de la mateixa, així que li correspon fer-se càrrec dels pagaments mensuals per manteniment. L’única excepció en aquest cas, és que en el contracte d’arrendament figuri explícitament que la comunitat va a càrrec del llogater.

Juntes de la comunitat

El llogater no té dret a assistir a les juntes de la comunitat, la Llei de Propietat Horitzontal només permet l’assistència dels propietaris. No obstant això, el propietari pot delegar en el seu inquilí l’assistència i dret a vot. Perquè sigui possible, l’inquilí haurà de presentar un document per escrit que acrediti la decisió.

Danys per obres

Si a la comunitat de propietaris es realitzen obres i aquestes provoquen danys o perjudicis a l’habitatge on resideix un inquilí, la jurisprudència l’empara. Així que un llogater pot sol·licitar una reclamació pels danys que causin a l’habitatge les obres acordades per la comunitat de propietaris.

Sorolls i molèsties

El propietari gairebé mai conviu a la mateixa finca que el seu inquilí, de manera que, de donar-se el cas, no s’adona que el seu inquilí és una molèstia. Un inquilí que altera la convivència de la finca, que danya els béns comuns, molesta o realitza activitats nocives per a la comunitat pot finalitzar el seu contracte d’arrendament abans d’hora si el propietari ho sol·licita i ho justifica correctament.

La comunitat de propietaris forma part d’un procés de lloguer, així que propietaris i llogaters tenir molt en compte a la resta de veïns.

 

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.