Quan t’has de preocupar per una esquerda?

Si has detectat alguna esquerda en el teu pis de lloguer, pren atenció! En funció del seu gruix i la seva ubicació a la casa, podria ser un símptoma d’un dany estructural i perillós o un simple problema estètic, que sol ser l’explicació en la majoria dels casos. En qualsevol cas, a Lloguer Segur t’expliquem els diferents tipus d’esquerdes, perquè et preocupis només quan hagis de fer-ho.

esquerdes

Esquerdes o fisures? No és el mateix

Abans d’alarmar-te, és millor que comprovis si el que has detectat és una esquerda o una fissura. La principal diferència tècnica entre ambdues és el gruix. Mentre que una fissura sol mesurar menys de 0,5 centímetres, les esquerdes tenen una obertura d’almenys un centímetre. Si les primeres són danys superficials en els materials que recobreixen la paret o el sostre (pintura, escaiola …), les segones representen danys profunds que poden afectar la maçoneria o els elements estructurals de l’edifici.

Les fissures apareixen pels successius canvis de temperatura, la mala qualitat dels materials de recobriment o simplement pel moviment natural de l’edifici. En canvi, les esquerdes solen ser degudes a errors en el càlcul de la pressió que pot suportar l’element afectat, i suposen un problema de més gravetat.

On és?

Independentment del tipus de dany, les seves característiques i el lloc on aparegui també són importants per avaluar la seva gravetat. No és el mateix una esquerda horitzontal en un envà que separa dues habitacions, el que indicaria una excessiva tensió, que en un pilar o mur de càrrega, on pot significar que l’element no suporta el pes de l’estructura que té a sobre.

Com ho reparo?

La solució varia en funció del tipus de dany. Les esquerdes profundes requereixen l’avaluació immediata d’un arquitecte que mesuri la seva profunditat, determini a quin element de l’estructura està afectant i avaluï la seva progressió en el temps. Un cop diagnosticat l’origen del problema, la reparació consistirà en reforçar la base o l’estructura vertical afectada, cosa que pot tenir un cost molt elevat.

En el cas de les fissures superficials, la solució és senzilla i barata. Només hauràs de treure la pintura i el material de revestiment a la zona de l’esquerda per tornar a cobrir-la i pintar de nou. Si la fissura és gruixuda, pots recórrer a un paleta que apliqui un recobriment amb materials més flexibles per evitar que la zona s’esquerdi en el futur.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.