Què he de tenir en compte abans de llogar casa meva?

Quan prenem la decisió ferma de posar un habitatge de lloguer és important que tinguem clar una sèrie de conceptes que ens ajudaran a tenir un lloguer segur. Els preparatius previs de l’immoble, la selecció de l’inquilí o la redacció del contracte de lloguer són alguns aspectes que hem d’analitzar abans de fer el primer pas. En aquesta entrada us expliquem tot el necessari per treure al mercat immobiliari un pis de lloguer.

Aspectes que cal tenir en compte abans de llogar una casa

Estat de l’habitatge

El primer pas per posar un pis de lloguer és comprovar el bon estat de la vivenda. Per això, haurem de revisar el bon funcionament de tot i realitzar les reparacions i obres necessàries per a una habitabilitat correcta de l’immoble. D’altra banda, és important netejar l’habitatge, ventilar-lo, despersonalitzar-lo, donar d’alta els subministraments i equipar la cuina amb els electrodomèstics bàsics.

La presentació i estat de l’habitatge és fonamental per atraure els llogaters, per la qual cosa fer tots aquests preparatius ajudarà a agilitzar el procés de lloguer.

Pot ser de gran ajuda fer una petita renovació. No cal fer un gran desemborsament, de vegades només cal pintar uns mobles de blanc, posar algunes plantes… es tracta de detalls que aporten calidesa i hospitalitat a l’habitatge.

Documentació per llogar

Per posar un habitatge de lloguer necessitaràs tenir preparada una documentació bàsica de l’immoble entre la que es troba:

  • Cèdula d’habitabilitat.
  • Certificat d’eficiència energètica (obligatori per llogar). Trobareu més informació sobre aquest document aquí.
  • Alta de subministraments. En aquest post t’expliquem tot sobre els subministraments.
  • Escriptura de l’habitatge o nota simple on s’acrediti que l’arrendador és l’amo de l’habitatge.
  • Llicència de primera ocupació, si es tracta de nou habitatge nou o reformat.

 

Preu de la renda

Un cop preparat l’habitatge i la documentació necessària per posar un pis de lloguer és el moment de fixar el preu de la renda. Per realitzar aquest pas és important fer un bon estudi de mercat que ens ajudarà a realitzar correctament aquest tràmit. Fixar un preu per sobre de mercat provocarà que l’habitatge no es llogui o que trigui molt a fer-ho, provocant lloguers de curta durada, mentre que posar un preu inferior al fixat al mercat farà que perdem rendibilitats.

Per fixar el preu de la renda correcte és convenient comptar amb assessorament professional i prendre en consideració variables com ara la ubicació, les característiques o l’estat de l’immoble.

Promoció de l’immoble

Realitzar un anunci cridaner, clar i amb un bon reportatge fotogràfic ajuda a reduir els temps de lloguer. Per això, haurem de realitzar una descripció de l’habitatge complet incloent-hi aspectes importants com els serveis o característiques de la zona on es troba en immoble. D’altra banda, per publicitar correctament un pis de lloguer caldrà incloure l’habitatge als principals portals immobiliaris.

Selecció de l’inquilí

Escollir l’inquilí perfecte no és una tasca fàcil. Per fer una selecció correcta d’inquilí és important sol·licitar una sèrie de documentació que avali el candidat. Entre els documents que se sol sol·licitar a un llogater que vol llogar hi ha: el contracte de treball, nòmines, referències d’anteriors casolans, certificat de solvència o de no incidències bancàries, moviments bancaris…. Tots aquests documents ajuden a comprovar la fiabilitat i la solvència en el pagament de la renda de l’inquilí.

Formalització del contracte

Per tenir un lloguer segur cal comptar amb un contracte de lloguer legal. El contracte ha d’estar subjecte al que recull la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) i s’hi han d’especificar els drets i les obligacions de propietari i inquilí. A més, haurà d’incloure aspectes importants com l’objecte d’arrendament, la renda, la fiança, la garantia addicional, la durada, etc.

Teniu més informació sobre el contracte de lloguer aquí.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − fourteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.