Què passa quan acaba el contracte de lloguer?

Per a la majoria dels propietaris i llogaters, quan arriba el moment de la finalització del contracte de lloguer, sorgeixen centenars de dubtes, és pot renovar? I en el cas de ser així, per quant de temps? I si no vull renovar el contracte de lloguer, com puc comunicar la rescissió? Resolem aquestes i moltes més dubtes sobre què passa quan acaba el contracte de lloguer.

contracte de lloguer

Renovacions del contracte de lloguer

S’acosta la data de fi del contracte de lloguer i ambdues parts voleu renovar-lo, i ara què? Fàcil, en primer lloc, toca comprovar amb quina data vas signar el contracte, ja que segons quan vau arribar a un acord, s’aplicarà una legislació o una altra:

  • Si el teu contracte és anterior a la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans del 5 de juny de 2013 la durada és de 5 anys més 3 de pròrroga tàcita.
  • Per contractes posteriors a la reforma de l’any 2013 la durada és de 3 anys més 1 any de pròrroga tàcita.
  • Si vas signar durant la vigència del Reial Decret del 2018.12.18 i que amb prou feines arribo a durar un mes, el teu contracte té una durada de 5 anys, amb una pròrroga tàcita de 3 anys i en el cas d’empreses, la durada del contracte és de 7 anys més 3 de pròrroga.
  • Per a aquelles persones que van signar el seu contracte entre el 30 de gener de 2019 fins el 5 de març de 2019 la durada del contracte és de 3 anys més 1 de pròrroga.
  • Finalment, tots aquells contractes vam signar amb la nova legislació, és a dir, a partir del 5 de Març de 2019 tenen una durada de 5 anys més 3 de pròrroga. En el cas d’empresa 7 anys i pròrrogues de 3.

Un cop comprovat quan vau signar el contracte de lloguer i per quina legislació es basa, toca determinar si les parts esteu d’acord en renovar-lo i com. És molt important que conegueu que, quan es produeix una renovació d’un contracte de lloguer, es poden canviar les condicions pactades en el contracte d’origen, per exemple, la renda. Recordeu que, si s’aplica qualsevol canvi sobre el contracte d’origen, aquest ha de quedar per escrit, en un annex, signat per les dues parts.

Si cap de les dues parts (propietari i inquilí) comuniqueu res abans de la finalització del contracte de lloguer, aquest es renova automàticament, amb les mateixes condicions pactades, per una anualitat més, i així fins a complir el límit de renovacions permeses segons la legislació vigent en el teu contracte de lloguer.

Rescissions de contracte de lloguer

Per a aquells casos en què es vol rescindir el contracte de lloguer abans d’arribar a la data de finalització pactada, és molt important saber que: “L’arrendatari podrà desistir del contracte d’arrendament, una vegada que hagin transcorregut almenys sis mesos, sempre que es ho comuniqui a l’arrendador amb una antelació mínima de trenta dies. Les parts poden pactar en el contracte que, per al cas de desistiment, l’arrendatari hagi d’indemnitzar l’arrendador amb una quantitat equivalent a una mensualitat de la renda en vigor per cada any del contracte que resti per complir. Els períodes de temps inferiors a l’any donen lloc a la part proporcional de la indemnització ” Article 11 de la Llei d’Arrendaments Urbans.

D’altra banda, el temps necessari i obligatori de comunicació per rescindir un contracte d’arrendament també varia en funció de la data en què es va signar el contracte.

-Contractes signats amb la reforma de la Llei de juny de 2013:

  • Llogaters: Han de donar un preavís de 30 dies d’antelació a la propietat de l’immoble
  • Propietaris: Només podran rescindir el contracte si, un cop transcorregut el primer any de durada d’aquest, l’arrendador comunica a l’arrendatari que té necessitat de l’habitatge arrendat per destinar-la a habitatge permanent per a si o els seus familiars en primer grau de consanguinitat o per adopció o per al seu cònjuge en els supòsits de sentència ferma de separació, divorci o nul·litat matrimonial. La comunicació s’ha de fer a l’inquilí almenys amb dos mesos d’antelació a la data en què l’habitatge es vagi a necessitar.

-Contractes vam signar durant el Reial Decret del 2018.12.18 i amb durada fins el 30 de gener de 2019:

  • Propietaris: només es rescindir en el cas que ho necessiti per a si mateix o per familiar directe o per sentència. Haurà de comunicar a l’inquilí amb almenys quatre mesos d’antelació el seu desig de rescindir el contracte.
  • Llogaters: L’inquilí haurà d’informar a l’arrendador amb dos mesos d’antelació el seu desig de rescindir el contracte de lloguer.

-Contractes signats entre 30 gener 2019 fins el 5 de març de 2019:

  • Per a aquests casos inquilins i propietaris poden rescindir el contracte de lloguer en les mateixes condicions que els contractes signats amb la reforma de 2013.

-Contractes signats amb el Reial Decret del 5 de Març de 2019:

  • Per a aquelles persones que hagin signat el seu contracte a partir de març de 2019, podran rescindir el lloguer en les mateixes condicions que els contractes vam signar entre el 2019.12.12 i el 2019.01.30, això és els propietaris hauran de donar un preavís de 4 mesos d’antelació i els inquilins de 2 mesos d’antelació.

Finalització del contracte

Si arriba el dia de la finalització del contracte i cap de les parts està interessada en renovar, doncs prèviament ho heu acordat, només queda comprovar l’estat de l’immoble per poder procedir a la devolució de fiança i dipòsits de garantia i realitzar un document de lliurament de claus.

Abans de deixar l’immoble, el llogater haurà de treure totes les seves pertinences, així com sanejar i retornar-lo en les mateixes condicions en què se li va lliurar a l’inici del lloguer. En cas de desperfectes, impagaments en renda o subministraments, la propietat podrà descomptar de la fiança la quantitat equivalent o la seva totalitat.

Tens algun dubte sobre què passa quan finalitza un contracte de lloguer? Pregunta’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.