Quina és la millor orientació per una casa?

Quan anem a llogar un habitatge, en nombroses ocasions, pot ser que no parem molta atenció a l’orientació en la qual està situada la casa. Si bé la zona és una cosa que realment ens preocupa i que la majoria no podríem deixar de banda, l’orientació de l’immoble sol passar desapercebuda. A priori, pot semblar que no té una gran importància i que no influirà en el nostre dia a dia. No obstant això, és un factor que és bastant important i que hem de conèixer.

A l’hora de llogar un habitatge influeixen molts factors com la ubicació, la zona i el barri, les condicions, l’orientació, etc. Per tant, hem de tenir en compte que una posició adequada de la casa pot evitar que s’incrementi en un 70% la despesa energètica. No obstant això, hem d’assenyalar que cada orientació té uns avantatges i uns inconvenients concrets. Llegeix aquest post atentament i descobreix quina posició és la millor per a tu.

Nord

Al pensar en quina és la millor orientació per a una casa, el primer que ens ve al cap és la quantitat de llum solar que rep. Per tant, és important que matisem que una casa orientada cap al nord és la que menys llum solar rep. El motiu principal és que el sol no incideix de manera directa en l’habitatge de lloguer. Només trobem una mica més de llum natural en els mesos d’estiu, quan els raigs treuen el cap en l’immoble durant les primeres i les últimes hores de la jornada.

Viure en una casa orientada cap al nord és perfecte per a aquells immobles que es troben situats en zones amb altes temperatures. D’aquesta manera, podràs gaudir d’una casa que es manté fresca i amb una bona temperatura durant tot el dia. D’altra banda, si les temperatures de l’entorn són baixes has de tenir en compte l’aïllament de l’habitatge que eviti les baixes temperatures i, per tant, una elevada despesa energètica i econòmica.

Sud

No obstant això, si el teu habitatge està situat cap al sud, passa l’efecte contrari. I és que els raigs del sol incidiran durant tot el dia a les estacions d’hivern, primavera i tardor. En canvi, a l’estiu, la llum solar estarà únicament present durant les hores centrals del dia, que és quan més calor fa i s’assoleixen temperatures més altes.

Per això, en zones amb temperatures baixes on predomina el fred, un habitatge amb orientació sud és una opció excel·lent. En canvi, en àrees geogràfiques on les altes temperatures sempre són presents, no és l’orientació més recomanable. El principal motiu és que, de no estar perfectament aïllat, l’interior de l’immoble arribarà altes temperatures i necessitarem recórrer a l’aire condicionat durant, pràcticament, tot el temps que estigueu a casa. Així i tot, et recomanem que, si el teu habitatge es troba orientada cap al sud i s’assoleixen altes temperatures a l’interior, pots utilitzar tendals i cortines que impedeixin que els raigs de sol penetrin al teu habitatge.

Est

Si l’habitatge que hem escollit compta amb una ubicació cap a l’est, hem de saber que el sol incideix en l’habitatge de lloguer des de que es fa de dia fins a l’arribada del migdia. Considerem que aquesta ubicació és la més idònia per a una casa ja que la llum solar s’acumula durant el matí i s’allibera durant la tarda-nit.

A més, que el saló i / o dormitoris (zones en què més temps passem de la casa normalment) estan ubicats cap a l’est és una de les opcions més recomanable, tant per als mesos més freds com per als mesos amb altes temperatures. Normalment, la majoria de les persones treballen al matí pel que aquesta calor matutí, a priori, no ens afectaria. No obstant això, recomanem que, igual com amb l’orientació sud, disposis de tendals i cortines per evitar que la llum penetri directament i es reescalfi l’interior de l’habitatge.

Oest

Si en l’orientació est predominava l’entrada de raigs de sol durant el matí, en els habitatges situats cap a l’oest passa el cas contrari: el sol es comença a treure el cap a l’immoble durant el migdia i està present fins que s’amaga. En el cas que la casa estigui ocupada al matí, però no a la tarda, aquesta és la ubicació ideal. No obstant això, una orientació oest del pis va acumular molta calor a l’immoble. Per aquest mateix motiu, només seria una bona opció per a zones on hi hagi nivells bastant baixos de temperatura.

Ara que ja saps quins avantatges i inconvenients presenta cada orientació d’una casa, si estàs pensant en mudar-te has de pensar quina és la situació de l’habitatge que més et convé. En cas de no poder triar o tenir ja el teu immoble llogat, recorda servir d’un bon aïllament per al fred o d’elements com cortines opaques o tendals que impedeixin entrar els raigs de sol i, com a conseqüència, les altes temperatures a l’interior. Finalment, recorda que pots buscar habitatges de lloguer amb una orientació mixta. És a dir, pots buscar un immoble amb una orientació sud-est o nord-est, per exemple. Quina seria l’orientació de la casa ideal per a tu? Explica’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × five =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.