Quins impostos he de pagar en el lloguer de pisos

Ja siguis propietari o inquilí a l’hora d’arrendar un immoble hem de pagar una sèrie d’impostos sobre l’habitatge que es reparteixen entre propietari i inquilí, saps quins són? Què li correspon a cada part? Com calcular-ho? Analitzem aquestes i moltes més preguntes sobre els impostos en el lloguer de pisos.

Impost de transmissions patrimonials (ITP al lloguer)

L’impost de transmissions patrimonials està íntimament lligat a la compra d’habitatge, però, en el lloguer va associat al fet de viure de lloguer com si es tractés d’una adquisició onerosa. És per això que, des de l’administració, entenen que es tracta d’un dels impostos de lloguer de pisos que correspon afrontar l’inquilí.

S’ha d’abonar a l’inici del lloguer, després de formalitzar el contracte i per fer-ho necessitaràs recórrer al estanc i l’antic paper timbrat o acudir a hisenda i sol·licitar un model concret de pagament.

Taxa d’escombraries

Tot i que no està en vigor a tots els municipis, n’hi ha que l’exigeixen i el seu pagament, com el de tots els impostos de lloguer de pisos, és d’obligatori compliment. La taxa d’escombraries grava la prestació del servei de gestió de residus urbans i llevat que en el contracte de lloguer vingui especificat d’una altra manera, el pagament li correspon a l’arrendatari, en anar lligada a l’ús habitual de l’habitatge. Llegeix aquí per consultar més informació sobre qui paga la recollida d’escombraries.

Impost de béns inmobles (IBI)

La famosa contribució o el que és el mateix, l’IBI, és un impost de caràcter anual que grava la propietat de l’immoble, ja sigui aquest de caràcter urbà o rústic. La seva quantitat varia en funció d’on es trobi ubicat l’habitatge, és a dir, al municipi on s’ubiqui, però, si vols calcular-ho, has de conèixer que es pren en compte el valor cadastral de l’habitatge pel que fluctua anualment. Vols saber per què? En aquesta entrada t’expliquem l’origen de les variacions de l’IBI.

Quant al seu pagament, aquest li correspon al propietari de l’immoble i es pot fer de diferents formes, mitjançant banca digital, a través de domiciliació o acudint amb el rebut a qualsevol entitat financera adscrita.

La declaració  i el IRPF

Com sempre us recomanem des de Lloguer Segur, el lloguer de qualsevol immoble hem de declarar-lo, no només per mantenir-lo en la legalitat, sinó perquè els seus avantatges són molts.

A l’hora de declarar el lloguer, aquest ha de declarar-se com un rendiment de capital immobiliari. Per calcular la quantitat a declarar hem de restar els ingressos anuals obtinguts pel lloguer per les despeses deduïbles. A més, en el cas dels propietaris, i per a contractes signats a partir de juliol de 2015, l’arrendador pot deduir fins a un 60%, o el que és el mateix, només haurà de tributar pel 40%.

Aquests són els impostos en el lloguer de pisos que has de conèixer. Si et sorgeixen dubtes, l’equip d’assessors immobiliaris de Lloguer Segur, estarà encantat d’ajudar-te a resoldre-les. Pregunta’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + fourteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.