Quins impostos s’han de pagar a un pis de lloguer?

Quan es tracta d’un pis de lloguer, tant l’inquilí com el propietari tenen una sèrie d’obligacions fiscals. Per això, és important que cadascú conegui quines són les seves per no incórrer en cap irregularitat.

DECLARACIÓ I IRPF

Aquest impost no només està inserit en el pagament mensual del lloguer, sinó que també suposa alguns avantatges de cara a la declaració de la Renda. Declarar el lloguer s’ha de fer sigui quin sigui el preu i les condicions contractuals, i encara que la forma de fer-ho s’especifica a l’esborrany de la declaració, pots trobar la informació detallada en aquest post:

https://www.alquilerseguro.es/actualidad-inmobiliaria/blog/cuanto-pagar-a-hacienda-por-llogar-mi-piso

És important saber que encara que a nivell estatal els llogaters amb contractes signats a partir del 2015 no tenen gravamen, cada comunitat fixa el seu percentatge.

IMPOST DE BÉNS IMMOBLES (IBI)

Aquest impost grava tots els béns immobles sense importar el tipus de sòl, però l’import sí que varia en funció del municipi. per calcular-ho cal saber el valor cadastral de l’habitatge, encara que varia constantment, per la qual cosa no sempre pagarem el mateix.

TAXA D’ESCOMBRARIES

Aquest impost només es paga en algunes localitats, i encara que varia a cadascuna tots els immobles paguen el mateix dins d’una localitat. Per això també es cobra dins del lloguer, ja que és l’inquilí qui la fa servir (tret que en el contracte s’especifiqui el contrari).

IMPOST DE TRANSMISSIONS PATRIMONIALS (ITP)

Sempre s’ha pensat que aquest impost s’havia de cobrar a l’arrendador perquè és el que adquiria l’habitatge. Tot i això, l’inquilí també ha de pagar per això, perquè en fer ús de l’habitatge ho fa com una adquisició onerosa.

 

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − six =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.