Una derrama en un pis de lloguer

Probablement hagis sentit a parlar del concepte de derrama però, què és exactament? i què hem de fer si ens arriba una notificació de derrama quan vivim de lloguer?

La derrama és una despesa extraordinària que s’aprova en junta de propietaris i el seu objectiu és aconseguir fons per a alguna despesa imprevista de la comunitat. De vegades, aquestes despeses inesperades fan que la quota mensual que els propietaris paguen per sufragar les despeses de la comunitat no sigui suficient, per això cal una aportació extra.

Si un llogater rep alguna notificació en aquest sentit, el primer que ha de fer és remetre-la al seu propietari, ja que són els propietaris de l’habitatge els que han de fer front a aquesta despesa per solucionar l’imprevist en qüestió.

Normalment, les derrames es reclamen amb caràcter d’urgència, atès que com ja hem esmentat, s’utilitza per sufragar despeses amb què no es comptava (que en una comunitat de veïns poden ser molts). Això no obstant, abans de demanar una derrama, aquesta ha d’aprovar-se sempre prèviament en junta de propietaris, quedant establerta la quantitat requerida i el motiu.

Quan es pot sol·licitar una derrama?

En realitat, no hi ha cap llei que estableixi de manera concreta quins són els supòsits pels quals es pot demanar una derrama, encara que els més habituals són:

  • Passar la inspecció tècnica dedificis (ITE).
  • Reparació de baixants.
  • Instal·lació/reparació/inspecció d’ascensor.
  • Reparació de humitats.
  • Pintura de façana o zones comunes.
  • Desembussos.

Quin és el cost de la derrama?

L’import d’aquesta despesa variarà en funció de què es tracti i de la urgència amb què s’hagi de fer. Quan són emergències derivades d’una reparació, el president de la comunitat demanarà un pressupost a un expert. Un cop el tingui, es podrà fer una estimació del cost total i del que cada veí haurà de pagar. 

Per tant, la derrama no té una quantitat establerta, no n’hi ha un màxim. El que cal saber és que no tots els veïns paguen el mateix per la derrama. La Llei de propietat horitzontal determina que cada habitatge aporta en funció del seu percentatge de participació, és a dir, en funció de quants metres quadrats tingui el seu pis.

Una derrama és obligatòria?

Sí i no. Quan ets propietari i se’t notifica una derrama estàs obligat a pagar-la si el motiu té a veure amb una emergència per conservar el bon estat de l’edifici. Això és així perquè l’obligació dels propietaris és mantenir l’edifici en condicions d’habitabilitat perfectes. Tot i això, si es tracta d’obres de millora, pots oposar-te. Aquest és el cas, per exemple, que la derrama es demani per construir una piscina.

Si tens dubtes sobre el tema, no dubtis en contactar amb Pluslegal , el nostre servei d’assessoria jurídica. El nostre equip d’advocats especialitzats en dret immobiliari està al vostre servei per a tot el que necessiteu.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.