Arran de la manifestació per l’habitatge a mitjans del mes passat, el Ministeri d’Habitatge s’ha pronunciat a favor del desenvolupament de la Llei d’Habitatge i ha anunciat les seves propostes per resoldre el problema dels preus de lloguer.
Entre els temes que s’han tractat en matèria de regulació del lloguer s’inclouen el bo lloguer jove, la intervenció al parc públic d’habitatge, la regulació dels lloguers de curta durada i la creació del nou índex de referència per a l’actualització anual de les rendes.
Bono Lloguer Jove
El Govern ha impulsat el Bono Lloguer Jove al qual ha destinat 200 milions d’euros. Contempla l’ajuda de 250 euros mensuals durant dos anys per als joves d’entre 18 i 25 anys, que estiguin treballant i els ingressos dels quals siguin menors de 24.000 euros a l’any.
A més, l’inquilí que demani aquest ajut haurà de sol·licitar-lo per a la seva residència habitual i tenir una renda de 600 euros i 300 en cas d’una habitació, i es podrà ampliar a 900 euros i 450 en cas d’arrendament d’habitació. Aquesta mesura ha estat criticada per nombrosos col·lectius manifestant la incoherència de les seves condicions ja que amb prou feines hi ha immobles que compleixin aquestes condicions.
Parc Públic d’Habitatge
D’altra banda, la ministra d’habitatge, Isabel Rodríguez, ha insistit en la necessitat que el parc públic d’habitatges, independentment del temps que transcorri, no es pugui vendre a preu lliure, és a dir, romangui sempre públic. Alhora, assegura que el Govern contribuirà per posar més sòl públic disponible per a la construcció d’habitatge. Perquè això tiri endavant, necessita la col·laboració de les CCAA. Tot i això, estan buscant la manera de no necessitar la seva aprovació per posar-ho en pràctica.
Regulació lloguers de curta durada
Un dels anuncis més importants, és la intenció de regular els lloguers de curta durada, inclosos els turístics. El Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana ha proposat la creació del Projecte de Reial Decret en què s’estableix la creació d’un sistema que obliga els propietaris a registrar l’habitatge al registre únic de pisos de curta durada, cosa que es dirà Finestreta Única Digital. L’objectiu és que el propietari adquireixi un número d’identitat per a la propietat amb què poder posar el seu pis als diferents portals digitals. A més, obliga a justificar la temporalitat d’aquest tipus d’arrendaments.
Nou índex de referència
Amb la Llei d’Habitatge es va establir que el 2025 lactualització de rendes no es regiria per lÍndex de Preus de Consum (IPC), sinó que sajustaria segons un nou índex de referència. Amb data límit perquè en prengueu coneixement el 31 de desembre de 2024, aquest no es coneix encara. Tot i això, el govern ha anunciat que ja hi està treballant.