Creix la pressió de la demanda de lloguer a la majoria de les províncies

La pressió de la demanda ha crescut en només un trimestre a la gran majoria de les províncies del país. A nivell nacional, 115 persones es van interessar per cada vivenda que sortia al mercat en un termini de deu dies. La pressió s’ha disparat des dels 50 contactes que hi havia el primer trimestre de l’any, considerada alta, fins als 115, fora del rang establert per l’Observatori.

Aquesta dada demostra el que ha passat també a nivell provincial. Moltes províncies han vist com es disparava la pressió de la demanda als seus mercats, amb moltes d’elles depassant el rang del Baròmetre. A Barcelona, ​​que destaca molt per sobre de les altres, en segueixen d’altres com Biscaia (168), València (138), Alacant (116), Santa Cruz de Tenerife (109), Balears (102) o Madrid (102).

Amb tot, el mercat del lloguer a Espanya és molt heterogeni i presenta diferències profundes entre les províncies del país. Tot i que la pressió n’ha pujat en gran part, la majoria segueixen englobades en el segment de pressió normal. En concret, són 19, entre les quals se’n troben algunes com Badajoz (9), Burgos (10), Lugo (11) o Jaén (12).

Entre les províncies amb més i menys pressió en trobem altres amb pressions considerades en risc, com Segòvia (17), Múrcia (23), Toledo (24) o Cadis (27); elevades, com Navarra (32) o Huelva (36); altes, com la Corunya (45), Saragossa (50) o Guadalajara (55); o molt altes, com Sevilla (66).

Els majors increments de pressió s’han produït a Barcelona (+261), Biscaia (+108), Alacant (+88), Tarragona (+78) i València (+75). El descens més important l’ha experimentat la província de les Balears (-40), gràcies a un augment en l’oferta, tot i que segueix tenint una de les pressions més altes a nivell nacional.

Els motius principals que expliquen els canvis en la pressió de la demanda són l’oferta d’habitatges disponibles en una província i la seva població total. Prenguem com a exemple els casos de Sevilla i Màlaga. Totes dues han tingut importants creixements a nivell de pressió aquest trimestre. La primera ha pujat d‟una pressió en risc de 23 a una molt alta de 66 (+43), mentre que la segona ha passat d‟una pressió elevada de 31 a una fora de rang de 83 (+52). Tot i això, les causes no són exactament les mateixes.

A Sevilla el motiu principal és la caiguda de l’oferta. Al voltant de 2.700 vivendes han desaparegut del mercat des del 2023 en aquesta província. En canvi, a Màlaga ha augmentat l’oferta respecte a l’any passat, però la població ha crescut molt més i el perfil de la demanda ha canviat per l’arribada d’empreses tecnològiques i l’interès de la població estrangera per residir a la província.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.