Es compleix un any de la declaració de zona tensionada a Catalunya: l’oferta es desploma en 40.000 immobles

Fa poc més d’un any, la declaració de zona tensionada a Catalunya es va presentar com una solució per facilitar l’accés a l’habitatge a 171 municipis. Tot i això, les dades actuals confirmen el contrari: l’oferta d’habitatges disponibles ha caigut en més de 40.000 immobles, cosa que representa un descens del 25%, mentre que la competència per trobar una llar s’ha disparat, amb més de 300 inquilins lluitant per cada habitatge disponible.  

Ensorrament del mercat del lloguer a Catalunya

El 2023, la comunitat liderava el mercat amb 154.663 immobles, descendint fins a la tercera posició el 2024, superada per la Comunitat de Madrid i per Andalusia. Segons dades de l’Observatori del Lloguer, la reducció de l’oferta aquest últim any ha estat de 39.785 habitatges, situant-se a prop de comunitats autònomes com el País Basc o Astúries, on l’amenaça de noves regulacions ha provocat efectes similars.

La caiguda de l’oferta no és una sorpresa “, explica Antonio Carroza, president de Lloguer Segur, ” a totes les ciutats on s’han aplicat mesures similars, com Berlín, el resultat ha estat el mateix: els propietaris retiren els seus immobles del mercat o busquen alternatives “, afegeix.

Competència entre llogaters

La falta d’oferta ha generat més competència entre llogaters per accedir a un habitatge. El 2023, un habitatge a Catalunya rebia 65 interessats per habitatge en un termini de 10 dies. A finals del 2024, el número es va disparar fins a les 331. En el cas de Barcelona, ​​la província més afectada, la pressió va passar de 81 interessats a 421, arribant, de vegades, a rebre més de 2.000 candidats per accedir al lloguer.

Aquest efecte també es va estendre, encara que menys, a altres territoris de la comunitat autònoma. A províncies com Girona, la pressió també va créixer passant dels 32 fins als 104 interessats. Per part seva, Tarragona va experimentar un augment dels 13 als 92 interessats per habitatge.

Impacte a l’ocupació a Catalunya

La declaració de zona tensionada a Catalunya també ha tingut conseqüències per als professionals del sector. “La destrucció de l’oferta de lloguer residencial, provocada per la Llei d’Habitatge i la declaració de zones tensionades, ha contribuït directament a la destrucció d’ocupació a Catalunya“, conclou Carroza.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 3 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.