Fiança del lloguer: Què és, quant es paga i com recuperar-la

Quan llogues un habitatge, un dels passos més importants és el dipòsit de la fiança. Segons la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), aquest dipòsit és obligatori i té com a objectiu garantir que l’inquilí compleix les obligacions. Però què cobreix exactament la fiança?, com es calcula?, i el més important, quins passos cal seguir per recuperar-la en finalitzar el contracte? En aquest article resolem tots els dubtes.

Què és la fiança?

La fiança és un dipòsit que l’inquilí ha de lliurar al propietari amb l’objectiu que l’arrendatari compleixi les obligacions. Entre aquestes hi ha la cura bàsica de l’habitatge, és a dir, evitar que es produeixin desperfectes més enllà del desgast natural produït per l’ús. A més, serveix de garantia per al propietari en cas que es produïssin impagaments.

Alhora, l’arrendador disposa d’un termini de 30 dies per dipositar la fiança a l’organisme corresponent de la comunitat autònoma. L’ingrés de la fiança fora d’aquest termini comportarà un recàrrec del 2% o del 5% si ha transcorregut més d’un any. D’aquesta manera quedarà constància a la Hisenda Pública l’inici del contracte de lloguer.

Quant es paga?

Si es tracta d’un habitatge, la fiança equival a un mes de renda, tal com estableix la LAU. Per contra, si es tracta de locals comercials o altres tipus d’espais no dedicats a l’habitatge, aquest dipòsit equivaldria a dos mesos de lloguer.

Tot i això, quan es tracta d’un habitatge, el propietari pot sol·licitar dues mensualitats de renda, en concepte de “Garanties addicionals”.

Com la puc recuperar?

Una de les principals inseguretats dels llogaters és si podran recuperar la fiança. En finalitzar el contracte, l’arrendatari la podrà sol·licitar. El propietari avaluarà l’estat de l’immoble i determinarà si cal descomptar una mica de la fiança per solucionar desperfectes o per cobrir algun tipus de deute per part de l’inquilí, ja sigui d’alguna mensualitat o d’alguna despesa de subministraments.

Si tot està correcte, l’arrendador haurà de sol·licitar la devolució de la fiança a l’Agència d’Habitatge Social un cop finalitzat el contracte i disposarà d’un mes per lliurar-lo al llogater després de l’entrega de claus.

Consells per evitar problemes amb la fiança

Revisar el contracte: Assegurar-se que les condicions de la fiança estan clarament especificades, incloent-hi les circumstàncies sota les quals pot ser retinguda.

Proves inicials: És aconsellable fer fotografies de l’estat inicial de l’immoble.

Comunicació constant: Si sorgeix algun problema durant el lloguer, és millor comunicar-ho immediatament al propietari per evitar futurs malentesos.

Realitzar una revisió final: Deixar l’habitatge tan bé com sigui possible i revisar-ne l’estat abans de l’avaluació del propietari.

La fiança és una part essencial en qualsevol contracte de lloguer. És crucial entendre com funciona i quines són les obligacions de les dues parts. Amb una correcta gestió i organització, els problemes relacionats amb la fiança es poden evitar, assegurant una experiència de lloguer segura i sense conflictes.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − 13 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.