El canvi climàtic fa que cada cop siguin més habituals els episodis de temperatures extremes els mesos d’estiu. Les onades de calor poden elevar els termòmetres fins a més dels 35 o fins i tot 40 graus, cosa que pot suposar fins i tot un risc per a la salut. Davant d’això, es fa cada cop més necessari comptar amb estratègies per mantenir un ambient agradable a les nostres llars, prenent cada cop més importància els equips de refrigeració com els aires condicionats.
En la temperatura d’un habitatge hi influeixen molts factors, com la ubicació geogràfica, l’orientació o els materials emprats en la construcció, però, sens dubte, l’aire condicionat es converteix en un indispensable a molts llocs del país per suportar la calor extrema . De fet, al voltant de la meitat de les llars espanyoles compten amb aquest tipus de sistemes de refrigeració.
És per això que l’eficiència energètica d’un habitatge, una mica desconegut per a moltes persones, té un paper molt important a l’hora de mantenir les nostres cases fresques a l’estiu i càlides a l’hivern. Com més eficient sigui un immoble, menys costarà, tant en termes econòmics com d’energia, escalfar-lo o refredar-lo.
Tots els habitatges que es lloguen a Espanya estan obligats a comptar amb un certificat energètic, que els classifica en funció de la seva eficiència en una escala que va des de l’A, els més eficients, a la G, els menys. Aquest document també ofereix informació sobre la quantitat d’energia que es necessita en una llar per mantenir una temperatura confortable, especificant la demanda de calefacció o de refrigeració necessària en cada cas.
A més, hem de tenir en compte que un mateix immoble pot tenir una demanda d’energia diferent per escalfar-lo que per refredar-lo, cosa que no sorprèn, ja que és normal pensar que un habitatge en una zona molt càlida necessitarà més energia per refredar-se a l’estiu que per escalfar-se a l’hivern, i viceversa.
Com més pitjor sigui la qualificació energètica d’un immoble, és a dir, les etiquetes E, F o G, més cost tindrà assolir la temperatura desitjada, ja que requerirà molta més energia per fer-ho. A més, com més gran sigui la diferència entre la temperatura a l’exterior i la que es vol mantenir a la casa, més important serà la qualificació energètica i l’eficàcia d’elements com l’aïllament de l’edifici o la qualitat de les finestres.
Per tot això, millorar l’eficiència energètica dels nostres habitatges es converteix no només en quelcom beneficiós per al medi ambient, o per a la butxaca, sinó que resulta molt beneficiós per al nostre benestar i la nostra salut.