Millorar l’eficiència energètica del teu habitatge pot fer-te més suportable la calor de l’estiu

El canvi climàtic fa que cada cop siguin més habituals els episodis de temperatures extremes els mesos d’estiu. Les onades de calor poden elevar els termòmetres fins a més dels 35 o fins i tot 40 graus, cosa que pot suposar fins i tot un risc per a la salut. Davant d’això, es fa cada cop més necessari comptar amb estratègies per mantenir un ambient agradable a les nostres llars, prenent cada cop més importància els equips de refrigeració com els aires condicionats.

En la temperatura d’un habitatge hi influeixen molts factors, com la ubicació geogràfica, l’orientació o els materials emprats en la construcció, però, sens dubte, l’aire condicionat es converteix en un indispensable a molts llocs del país per suportar la calor extrema . De fet, al voltant de la meitat de les llars espanyoles compten amb aquest tipus de sistemes de refrigeració.

home-i-dona-descansant-en-un-sofa-groc-sota-un-2023-11-27-05-18-35-utc.jpg

És per això que l’eficiència energètica d’un habitatge, una mica desconegut per a moltes persones, té un paper molt important a l’hora de mantenir les nostres cases fresques a l’estiu i càlides a l’hivern. Com més eficient sigui un immoble, menys costarà, tant en termes econòmics com d’energia, escalfar-lo o refredar-lo.

Tots els habitatges que es lloguen a Espanya estan obligats a comptar amb un certificat energètic, que els classifica en funció de la seva eficiència en una escala que va des de l’A, els més eficients, a la G, els menys. Aquest document també ofereix informació sobre la quantitat d’energia que es necessita en una llar per mantenir una temperatura confortable, especificant la demanda de calefacció o de refrigeració necessària en cada cas.

A més, hem de tenir en compte que un mateix immoble pot tenir una demanda d’energia diferent per escalfar-lo que per refredar-lo, cosa que no sorprèn, ja que és normal pensar que un habitatge en una zona molt càlida necessitarà més energia per refredar-se a l’estiu que per escalfar-se a l’hivern, i viceversa.

Com més pitjor sigui la qualificació energètica d’un immoble, és a dir, les etiquetes E, F o G, més cost tindrà assolir la temperatura desitjada, ja que requerirà molta més energia per fer-ho. A més, com més gran sigui la diferència entre la temperatura a l’exterior i la que es vol mantenir a la casa, més important serà la qualificació energètica i l’eficàcia d’elements com l’aïllament de l’edifici o la qualitat de les finestres.

Per tot això, millorar l’eficiència energètica dels nostres habitatges es converteix no només en quelcom beneficiós per al medi ambient, o per a la butxaca, sinó que resulta molt beneficiós per al nostre benestar i la nostra salut.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + twenty =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.