Preus alts i poca oferta: els problemes a què s’enfronten els estudiants que busca lloguer

Quan arriba setembre, molts estudiants es preparen per tornar a les classes. Per a molts, això vol dir deixar els seus llocs de residència per tornar a les ciutats on assisteixen a la universitat. Això genera molt moviment al mercat immobiliari, ja que la majoria opten per viure en pisos compartits amb altres joves, i és les setmanes i mesos previs a l’inici del curs quan busquen un habitatge.

Hi ha zones amb una alta demanda de lloguer per a estudiants, com Madrid, Barcelona, ​​València o Sevilla, així com ciutats amb àmplia tradició universitària, com Salamanca, Granada o Santiago de Compostel·la, on arrendar immobles a universitaris és una opció molt atractiva.

S’estima que a Espanya hi ha més d’1,7 milions d?estudiants universitaris. La Comunitat de Madrid és on més es concentren. Només les universitats públiques tenen uns 50.000 alumnes, dels quals, al voltant del 35%, és a dir, uns 17.500 són de fora de la regió. Això dóna una idea de la magnitud de les xifres que es mouen en aquest sector.

Tot i que hi ha alternatives, com les residències d’estudiants, els pisos compartits són l’opció més popular entre els joves que s’han de mudar per continuar els estudis. Tot i això, l’escassetat d’oferta i l’escalada dels preus del lloguer fan que arrendar un habitatge sigui cada vegada més difícil per a moltes famílies.

En els darrers cinc anys, més de 200.000 immobles han desaparegut del mercat del lloguer, sobretot com a conseqüència de la incertesa jurídica i de la desconfiança dels propietaris, que opten per altres alternatives per als seus habitatges buits. Això genera moltes dificultats per al mercat, ja que, juntament amb la demanda creixent, contribueix a les pujades de preus.

I és que els preus s’han disparat els últims cinc anys. Per sobre dels 1.000 euros, especialment a les grans ciutats, que es troben entre les destinacions més populars per als estudiants universitaris gràcies al prestigi dels seus centres acadèmics. En aquests casos, llogar tan sols una habitació es converteix en un veritable maldecap per a molts joves i les seves famílies.

A més, hi ha altres problemes que són clàssics del mercat, però que s’han agreujat en els darrers temps, com la proliferació dels anuncis falsos i les estafes o l’alta competència per trobar un habitatge, que, juntament amb l’enduriment dels requisits, dificulten encara més trobar una llar per al nou curs.

Els estudiants que busquen pis per al nou curs són una constant de cada any i les dificultats sempre han convertit aquest procés en una experiència estressant. Tot i això, cada any que passa la situació és més difícil. És urgent augmentar el parc d’habitatges de lloguer per solucionar el problema de l’escassetat i garantir l’accés a un habitatge per a totes les famílies i joves del país.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 2 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.