Quan t’has de preocupar per una esquerda?

Si has detectat alguna esquerda en el teu pis de lloguer: alerta! En funció del seu gruix i ubicació a la casa, podria ser un símptoma d’un dany estructural i perillós o un simple problema estètic, que sol ser l’explicació en la majoria dels casos. En qualsevol cas, en  Lloguer Segur t’expliquem els diferents tipus de esquerdes, perquè et preocupis només quan ho hagis de fer.

ESQUERDES A LES PARETS DEL MEU HABITATGE

Apareixen de la nit al dia, sense motiu aparent i suposen un gran maldecap. Serà un signe que alguna cosa passa?, és normal i no passa res? El primer que has de fer és mantenir la calma. La esquerdes i fissures en un pis és normal que apareguin i el motiu de les mateixes poden ser diversos, des de l’assentament de l’edifici a el terreny, quan es tracta d’una construcció nova, a problemes d’humitats, dilatacions, qualitat dels materials, fallades en el revestiment de l’immoble ….

Quan detectem una petita esquerda a la paret del nostre habitatge, no hem de deixar-ho passar i sempre és recomanable consultar amb un expert, que avaluï l’estat de el pis i determini l’origen, les causes i conseqüències.

ESQUERDES O FISSURES? NO ÉS EL MATEIX

Abans d’alarmar-nos, és millor que comprovis si el que has detectat és una esquerda o una fissura. La principal diferència tècnica entre ambdues és el gruix . Mentre que una fissura sol mesurar menys de 0,5 centímetres, les esquerdes tenen una obertura de al menys un centímetre. Si les primeres són danys superficials en els materials que recobreixen la paret o el sostre (pintura, escaiola …), les segones representen danys profunds que poden afectar la maçoneria o els elements estructurals de l’edifici.

Les fissures apareixen pels successius canvis de temperatura, la mala qualitat dels materials de recobriment o simplement pel moviment natural de l’edifici. En canvi, les esquerdes solen ser degut a errors en el càlcul de la pressió que pot suportar l’element afectat, i suposen un problema de més gravetat.

SITUACIÓ?

Independentment del tipus de dany, les seves característiques, el lloc on aparegui també és importants per avaluar la seva gravetat. No és el mateix una esquerda horitzontal en un envà que separa dues habitacions, el que indicaria una excessiva tensió, que, en un pilar o mur de càrrega, on pot significar que l’element no suporta el pes de l’estructura que té a sobre.

COM HO SOLUCIONEM?

La solució varia en funció del tipus de dany. Les esquerdes profundes requereixen l’avaluació immediata d’un arquitecte que mesuri la seva profunditat, determini a quin element de l’estructura està afectant i avaluï la seva progressió en el temps. Un cop diagnosticat l’origen de el problema, la reparació consistirà en reforçar la base o l’estructura vertical afectada, cosa que pot tenir un cost molt elevat.

En el cas de les fissures superficials, la solució és senzilla i barata . Només hauràs de treure la pintura i el material de revestiment a la zona de l’esquerda per tornar a cobrir-la i pintar de nou. Si la fissura és gruixuda, pots recórrer a un paleta que apliqui un recobriment amb materials més flexibles per evitar que la zona s’esquerdi en el futur.

I si tinc esquerdes al sostre ? És habitual que algunes zones dels habitatges siguin susceptibles a que apareguin esquerdes al sostre i que aquestes siguin provocades pels canvis de temperatura o la condensació. Aquest tipus d’esquerdes és freqüent que apareguin en sostres de cuines i banys. Per a aquests casos, poc estètics i que a més acaben treient tota la pintura, sempre és aconsellable contactar amb un pintor professional, que s’encarregui de retirar les restes, polir la zona i col·locar una malla elàstica on es trobi l’esquerda. Posteriorment, utilitzen una pasta especial, que endureix i tapa la zona, protegint-la. Un cop sec, es retira les imperfeccions i es torna a pintar, quedant el sostre com nou.

Reparar les esquerdes en sostres de banys i cuines quan aquestes apareixen i no deixar-lo passar, permet que la reparació sigui més lleu, ja que en el cas de deixar que passi el temps, aquesta s’anirà ampliant i fent malbé més drap. D’altra banda, el manteniment és clau, per a això, en aquestes zones concretes, hem de treballar per evitar la condensació i humitat , ja sigui, amb una bona ventilació, caixes i pintures antihumitat … 

En tot moment és important que revisem i fem un manteniment constant de l’habitatge , recorda que en el cas d’observar alguna esquerda haurem de fer un seguiment, observant la formació i evolució.

Tens problemes d’esquerdes ? Segueix els consells que et donem a Lloguer Segur la teva llar lluirà perfecta en tot moment.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + seventeen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.