Quan t’has de preocupar per una esquerda?

Si has detectat alguna esquerda al teu pis de lloguer, atent! En funció del gruix i la ubicació a la casa, podria ser un símptoma d’un dany estructural i perillós o un simple problema estètic, que sol ser l’explicació en la majoria dels casos. En qualsevol cas, a Lloguer Segur t’expliquem els diferents tipus d’esquerdes, perquè et preocupis només quan hagis de fer-ho.

ESQUERDES A LES PARETS DEL MEU HABITATGE

Apareixen de la nit al dia, sense motiu aparent i suposen un gran maldecap, serà un signe que alguna cosa passa? És normal i no passa res? El primer que heu de fer és mantenir la calma. Les esquerdes i fissures en un pis és normal que apareguin i el motiu de les mateixes poden ser diversos, des de l’assentament de l’edifici al terreny, quan es tracta d’una construcció nova, a problemes d’humitats, dilatacions, qualitat dels materials, errors al revestiment de l’immoble….

Quan detectem una petita esquerda a la paret del nostre habitatge, no ho hem de deixar passar i sempre és recomanable consultar amb un expert, que avaluï l’estat del pis i determini l’origen, les causes i les conseqüències.

ESQUERDES O FISSURES? NO ÉS EL MATEIX

Abans d’alarmar-te, és millor que comprovis si el que has detectat és una esquerda o fissura. La principal diferència tècnica entre totes dues és el gruix. Mentre que una fissura sol fer menys de 0,5 centímetres, les esquerdes tenen una obertura d’almenys un centímetre. Si les primeres són danys superficials als materials que recobreixen la paret o el sostre (pintura, escaiola…), les segones representen danys profunds que poden afectar la maçoneria o els elements estructurals de l’edifici.

Les fissures apareixen pels canvis successius de temperatura, la mala qualitat dels materials de recobriment o simplement pel moviment natural de l’edifici. En canvi, les esquerdes solen ser degudes a errors en el càlcul de la pressió que pot suportar l’element afectat, i suposen un problema de més gravetat.

Per tant, les esquerdes són més greus perquè les fissures són superficials i les altres travessen l’element. Per això també és molt important saber quin tipus d’element es tracta.

ON ÉS?

Independentment del tipus de dany, les seves característiques i el lloc on aparegui també són importants per avaluar-ne la gravetat. No és el mateix una esquerda horitzontal en un envà que separa dues habitacions, cosa que indicaria una tensió excessiva, que, en un pilar o mur de càrrega, on pot significar que l’element no suporta el pes de l’estructura que té a sobre. Les esquerdes que ens haurien de preocupar més i que ens obligarien a prendre mesures amb rapidesa, serien aquelles que es creuen; aquelles per les quals es pugui introduir un llapis; les que travessen totalment el mur; les que tenen orientació diagonal respecte al terra i amb forma d’escala.

  • Esquerda a l’estructura. Convé conèixer l’estructura l’edifici per saber si l’esquerda detectada es troba en algun element estructural com ara murs, bigues o pilars. Per exemple, una esquerda en un pilar és un problema important, sigui de la mida que sigui.
  • Esquerda en elements no estructurals. Si apareixen esquerdes en aquest tipus d’elements pot ser degut a una mala interacció amb els elements que sí que són estructurals. Pot ser un senyal que certs elements suporten esforços per als que no estan destinats.
  • Esquerdes al sostre al voltant de pilars. Si aquest tipus d’alteracions apareixen envoltant un pilar poden ser perilloses perquè es deu a una fallada en l’esforç que produeix el fenomen del punxonament.

COM LA REPAREM?

La solució varia en funció del tipus de mal. Les esquerdes profundes requereixen l’avaluació immediata d’un arquitecte que mesuri la seva profunditat, determini quin element de l’estructura està afectant i avaluï’n la progressió en el temps. Un cop diagnosticat l’origen del problema, la reparació consistirà a reforçar la base o l’estructura vertical afectada, cosa que pot tenir un cost molt elevat.

En el cas de les fissures superficials, la solució és senzilla i barata. Només hauràs de treure la pintura i el material de revestiment a la zona de l’esquerda per tornar a cobrir-la i tornar a pintar. Si la fissura és gruixuda, pots recórrer a un paleta que apliqui un recobriment amb materials més flexibles per evitar que la zona s’esquerdi en el futur.

I si tinc esquerdes al sostre? És habitual que algunes zones dels habitatges siguin susceptibles que apareguin esquerdes al sostre i que aquestes siguin provocades pels canvis de temperatura o la condensació. Aquest tipus d’esquerdes és freqüent que apareguin a sostres de cuines i banys. Per a aquests casos, poc estètics i que a més acaben escrostonant tota la pintura, sempre és aconsellable contactar amb un pintor professional, que s’encarregui de retirar les restes, escatar la zona i col·locar una malla elàstica on es trobi l’esquerda. Posteriorment, utilitzen una pasta especial, que endureix i tapa la zona, protegint-la. Un cop sec, es retira les imperfeccions i es torna a pintar, quedant el sostre com a nou.

Reparar les esquerdes en sostres de banys i cuines quan aquestes apareixen i no deixar-ho passar, permet que la reparació sigui més lleu, ja que en el cas de deixar que passi el temps, aquesta s’anirà ampliant i fent malbé més drap. D’altra banda, el manteniment és clau, per això, en aquestes zones concretes, hem de treballar per evitar la condensació i humitat, ja sigui, amb una bona ventilació, caixes i pintures antihumitat… Aquí podeu consultar tot el que necessiteu saber si tu habitatge pateix humitats.

En tot moment és important que revisem i fem un manteniment constant de l’habitatge, recorda que en el cas d’observar alguna esquerda haurem de fer-ne un seguiment, observant la formació i l’evolució.

El més important pel que fa a reparar les esquerdes és el factor temps. Per exemple, si una esquerda no canvia de mida en anys, no hauria de revertir importància. Per contra, si en poc temps presenta canvis, és un senyal que cal intervenir.

Tens problemes d’esquerdes? Segueix els consells que et donem a Lloguer Segur i casa teva lluirà perfecta en tot moment.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.