Què demanen per llogar un pis: tot el que has de saber

Si estàs buscant un nou habitatge de lloguer i en veus un que t’enamora, el primer que et preguntes sol ser: quins requisits o què necessiten per llogar-me el pis? De vegades pot semblar una muntanya i, per tant, nosaltres volem facilitar-te les coses. Per això, en aquest post us expliquem tot el que us poden demanar legalment i quins són els documents imprescindibles en el lloguer.

Documentació personal

En primer lloc, t’has d’identificar. El propietari de l’habitatge t’ha de conèixer, ha de saber qui ets. D’aquesta manera, per poder signar un contracte de lloguer a aquesta casa que tant us agrada, heu de presentar el vostre document nacional d’identitat o el vostre passaport (en cas de no posseïr DNI).

Tot i això, no hem de presentar únicament el nostre document d’identificació, sinó també el de totes aquelles persones que viuran al pis. Sempre que siguin majors d’edat, el seu nom ha d’aparèixer al contracte. Per exemple, en una família amb dos fills petits, al contracte de lloguer figuraran com a arrendataris els pares i, per tant, han de presentar la seva documentació. Un altre cas molt comú és quan comparteixes pis amb uns amics; en aquest cas, tot el grup ha de presentar-ne la identificació.

Referències

Has viscut de lloguer abans? Com va ser l’experiència amb els arrendadors anteriors? Molts propietaris demanen, entre tota la documentació, referències de propietaris anteriors. Per tant, si has estat un bon llogater, no t’has de preocupar de res.

Entre les preguntes més freqüents a propietaris anteriors se’n troben algunes de similars a: quant de temps has estat a l’habitatge, si compleixes els pagaments, si has tingut cura de l’habitatge, si no has donat cap problema, i altres preguntes d’aquesta índole. A més, el teu futur propietari també et pot sol·licitar un certificat de fiabilitat, com els que s’expedeixen des del Fitxer d’Inquilins Morosos. Això serveix per acreditar que no has tingut cap problema de morositat i que has estat un llogater modèlic.

Documentació economicolaboral

La pregunta més clàssica de totes és: estudies o treballes? En el cas de voler llogar un habitatge, la pregunta es convertiria en: estudies, treballes o estàs aturat? I a partir de saber si la resposta ha convençut, o no, el propietari, ve la pregunta següent: Pots assumir el pagament mensual de les rendes?

Els propietaris, a més de buscar les teves dades al Fitxer d’Inquilins Morosos, han d’assegurar-se que cada mes cobraran el lloguer i que no tindran problemes d’impagament. Per resoldre tots aquests dubtes, els arrendadors solen demanar un contracte de treball, nòmina i, de vegades, els moviments bancaris per analitzar la viabilitat econòmica de cara al lloguer de l’habitatge.

En cas de ser estudiant, algunes vegades solen demanar la mateixa documentació, però dels pares, els quals signaran com a avalistes solidaris. D’aquesta manera, els propietaris lloguen els seus habitatges a persones ingressos estables derivats d’una activitat laboral, però assegurant-se que no es produirà cap mena d’impagament, perquè queda constància que els pares es poden fer i es fan càrrec del lloguer.

Un altre tipus de documentació que de vegades poden demanar per llogar un habitatge és un certificat de no incidències bancàries. Aquest document l’expedeixen els bancs i serveixen per demostrar que al vostre compte corrent no hi ha hagut incidències d’impagament o descoberts.

Fiança, renda i honoraris

Un cop passes tots els filtres del propietari, si tot està en ordre i el propietari accedeix a llogar-te el pis, has de formalitzar el lloguer mitjançant un contracte d’arrendament, d’acord sempre amb la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

Quan arribem a aquest punt, el propietari de l’habitatge us ha de sol·licitar la fiança legal corresponent. Aquesta quantitat es correspon sempre amb una mensualitat de la renda mensual. A més, ha de ser dipositada a l’organisme corresponent, definit segons la comunitat autònoma. A més de la fiança legal, la llei articula la possibilitat de sol·licitar a l’inquilí garanties addicionals a pactar entre les parts, com ara un aval bancari o el dipòsit d’una altra quantitat econòmica. En qualsevol dels casos, aquestes garanties mai no s’han de confondre amb la fiança legal.

D’altra banda, se sol·liciten altres pagaments que hem de tenir preparats abans de la signatura del contracte perquè no ens agafin desprevinguts. Se sol·licita el mes en curs en què s’entra a viure al moment signem el contracte. A més, en el cas d’haver realitzat tota la tramitació i la cerca de l’arrendament a través de professionals immobiliaris has de dipositar els honoraris de l’agència intermediària que, prèviament, t’hauran informat de la quantitat exacta.

I, si ets propietari, quins documents necessites?

Si no ets l’inquilí sinó el propietari, també necessitaràs una sèrie de documentació i fer algun tràmit. Pot variar en funció de la comunitat autònoma, per això sempre recomanarem complementar aquesta informació amb una altra font del municipi on et trobis. En línies generals, els principals documents són:

  • Certificat energètic. És important conèixer la certificació energètica de l’immoble perquè repercutirà a les factures de subministraments. De fet, quan s’anuncia un habitatge s’ha d’incloure l’etiqueta energètica i al contracte de lloguer ha d’aparèixer i estar vigent.
  • Cèdula d’habitabilitat. Aquest document certifica que l’habitatge és habitable amb les condicions òptimes per viure-hi. Aquest document també ha d’aparèixer al contracte.
  • Títol de propietat. A la signatura del contracte d’arrendament, el propietari ha d’acreditar que efectivament ho és i lliurar tots els jocs de claus que tingui.
  • Últims pagaments de l’IBI i factures del darrer mes dels subministraments. Algunes vegades també s’aporten els darrers rebuts de l’IBI per demostrar que tots els pagaments estan al dia. És obligatori a la compra d’un habitatge i opcional al lloguer.

Un altre aspecte que has de tenir en compte és assegurar-te de si l’habitatge que llogaràs compleix uns mínims de qualitat. Per fer-ho, has de demanar el document de Cédula d’Habitabilitat per comprovar que la teva nova llar compta amb les condicions necessàries per viure. A més, assegura’t que l’habitatge estigui en perfectes condicions i no hi hagi res trencat o fet malbé.

Per acabar, assegureu-vos que el pis té en vigor el certificat d’eficiència energètica. Tot i això, no et preocupis per si un pis no té totes aquestes característiques. Actualment, són certificats obligatoris de manera que els propietaris no tindran cap tipus de problema en mostrar-te aquesta informació. A més, no oblidis parlar sobre les condicions del contracte abans de la signatura. D’aquesta manera, podreu evitar sorpreses i condicions inesperades que poden allargar el procés de signatura.

Si continua tenint algun dubte de què demanen per llogar un pis, nosaltres et podem ajudar. A més, si t’han demanat algun document o pagament que no figura al post i no estàs segur que sigui legal o no saps on ho pots aconseguir… Pregunta’ns! Nosaltres podem ajudar-te a trobar tota la documentació necessària i, a més, assessorar-te en aquells dubtes que apareguin a l’hora de llogar un habitatge.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.