Què fer si el teu llogater és un “inquiocupa”?

Un llogater que no paga el lloguer es converteix en un maldecap per als propietaris d’un habitatge. Hi ha veritables professionals dedicats a presentar-se com els candidats ideals per accedir a la teva propietat mitjançant un contracte legal, per després deixar de pagar i convertir-se en “inquiocupes”.

Amb empreses com Alquiler Seguro, aquest tipus de riscos desapareixen, ja que compten amb eines per escollir els millors llogaters i ofereixen la garantia de morositat zero perquè no t’hagis de preocupar pels impagaments. Tot i això, molts particulars lloguen els seus habitatges sense suport professional, i són més susceptibles de caure en aquest tipus d’estafes.

Desallotjar un morós professional del teu habitatge és un procés llarg i complex, ja que coneixen els estratagemes legals per demorar en el temps la seva expulsió. En aquest article t’expliquem com procedir si et trobes en aquesta situació i vols recuperar el teu immoble com més aviat millor.

Si el vostre llogater no paga i sospites que es tracta d’un estafador professional, el primer que has de fer és intentar arribar a un acord. Si no és possible, hauràs de reclamar el deute mitjançant un escrit oficial, com un burofax o un requeriment notarial, en què fixis un termini per al pagament i adverteixis que, en cas de no fer-ho, acudiràs a la via judicial.

Si, com cal esperar, el teu inquilí no paga, hauràs de presentar una reclamació per via judicial com més aviat millor. Podràs exigir el pagament del deute, sol·licitar el desnonament per recuperar el teu habitatge, o totes dues. L’arrendatari podrà oposar-se a la teva demanda, la millor manera per allargar el procés i arribar a judici.

En cas que el morós professional al·legui que es troba en una situació de vulnerabilitat, el procés es pot complicar encara més. La Llei d’Habitatge obliga a informar les autoritats ia oferir assistència social, així com a respondre qüestions com si l’habitatge és la residència principal de l’inquilí, si el propietari és considerat un “gran tenidor” o si l’arrendatari es troba en una situació econòmica vulnerable.

En qualsevol cas, el desallotjament s’acabarà produint inevitablement. En termes generals, el procés legal de desnonament per falta de pagament d’un llogater morós es pot demorar entre sis i vuit mesos. A més, en el cas de morosos professionals, estan familiaritzats amb les estratègies legals per prolongar al màxim la seva permanència a l’immoble, cosa que pot endarrerir encara més la solució.

Però no només això. Al que es demora el procés de desnonament, cal sumar el temps que el propietari ha trigat a descobrir que el seu llogater és un morós professional, ja que habitualment solen donar excuses i fins i tot poden arribar a fer pagaments puntuals per aparentar normalitat i endarrerir encara més que l’arrendador empri mesures judicials. Tenint en compte això, es pot arribar a allargar fins als dos anys.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + nine =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.