Es pot ser arrendador i propietari?

És possible que moltes persones tinguin la idea preconcebuda que un habitatge només pot ser arrendat pel propietari. És a dir, es creu que arrendador i propietari han de ser la mateixa persona. Tanmateix, això no ha de ser així, sempre que es faci en el marc de la legalitat.

D’aquesta manera, hi ha tres tipus d’arrendadors: el propietari, l’usufructuari i el titular d’un dret eral de superfície de l’habitatge. a continuació veurem les diferències entre ells:

  • El propietari sol ser l’arrendador més habitual i més fàcil d’identificar, ja que és el propietari de l’habitatge. En cas que l’immoble sigui propietat de diverses persones, el lloguer serà vàlid amb la signatura de qualsevol. No obstant això, el més recomanable és arrendar amb la signatura de tots els copropietaris o de la majoria.

L’arrendador i propietari també pot ser una persona jurídica, com és el cas de les SOCIMI, societats creades per adquirir béns immobles i, després, llogar-los o vendre’ls.

  • L’usufructuari és la persona que té assignat el dret d’ús i de gaudi de l’habitatge. És a dir, pot gaudir del bé aliè amb l’obligació de conservar-lo i, per tant, el pot utilitzar i obtenir els seus fruits encara sense ser-ne l’amo. El que no pot fer és alienar o disminuir el bé sense el permís del propietari, ja que només aquest últim en pot disposar, gravar-lo o vendre’l. Això sí, s’ha de tenir en compte que a la mort de l’usufructuari oa l’extinció del seu dret d’usdefruit s’extingeix també l’arrendament que hagi concertat, tot i haver vençut el termini de durada.
  • La tercera figura que pot arrendar un habitatge és aquell que tingui un dret real de superfície sobre l’habitatge que es pretén arrendar. És a dir, el propietari del construït en sòl aliè. L’arrendador pot ser durant el temps que duri aquest dret i l’arrendament acaba, com passa amb l’usufructuari, quan s’extingeixi aquest dret de superfície.

Com hem vist, tenir clar qui és el nostre arrendador és important a l’hora de saber qui s’ha de responsabilitzar si sorgeix algun problema a l’habitatge.

El més convenient és que qui signa com a arrendador sense ser el propietari aparegui com a tal al contracte, fent constar que actua en nom del propietari, les dades del qual haurien de constar. Però sí que no és així, com esbrinarem qui és el propietari? Sol·licitant una nota simple informativa al Registre de la Propietat.

Si encara tens dubtes sobre aquest tema, pots adreçar-te a info@alquilerseguro.es i estarem encantats d’ajudar-te!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.