L’assegurança de llar és un imprescindible de qualsevol habitatge, estar protegit i amb la tranquil·litat que, davant de qualsevol imprevist, estarem coberts i podrem esmenar ràpidament. Analitzem la importància de tenir en vigor una assegurança de llar en un pis de lloguer i tot el que pot ocórrer en cas que no ho tinguis.
Assegurança de la llar en un habitatge de lloguer
El 70% dels habitatges espanyols tenen una assegurança de llar dels que es coneix com multirisc, aquells que cobreixen contingut i continent. Aquest tipus d’assegurances són els més estesos dins de les diferents varietats que hi ha, però ¿hi ha obligatorietat de tenir-lo? Ja sigui un habitatge d’ús habitual com a segona residència o de lloguer, no és obligatori disposar d’ell, encara que si que és cert que és recomanable, a més de pràctic.
En el cas de l’assegurança de llar d’un habitatge de lloguer aquest sol ser responsabilitat que el tingui contractat el propietari de l’immoble, de manera que l’habitatge queda protegit i assegurat davant de possibles accidents i contratemps. A l’hora d’haver de reportar un contratemps o sinistre en l’habitatge, sempre haurà de ser la propietat i titular de l’assegurança, la qual es comuniqui amb la companyia amb la que tingui en vigor el contracte i no un tercer.
Però, a més, quan vivim de lloguer, sempre és important que no només el propietari tingui una assegurança de la llar, sinó que l’inquilí disposi també d’un altre. En aquest cas, l’assegurança imprescindible per a inquilins és aquell que es denomina com assegurança de responsabilitat civil contra tercers. Aquesta assegurança com el seu propi nom ens indica ens protegeix de cara a danys que puguem causar a tercers de manera que, si es mulla a un veí, se’t cau un test al carrer o necessites defensa legal, sempre quedes protegit.
En un habitatge de lloguer tant assegurança de llar com assegurança de responsabilitat civil contra tercers, són necessaris, ja que és evident que, en viure en una casa, sempre ocorren episodis en els quals necessitem tirar d’ells.
Quin tipus d’assegurança de la llar contractaries en un habitatge de lloguer?
Per a aquells propietaris i llogaters que encara no disposin d’una assegurança de llar en el seu habitatge de lloguer i es preguntin per quin decantar-se, el més important és que cobreixi els riscos clàssics com incendis, fenòmens atmosfèrics, avaries produïdes per l’aigua, trencament de vidres i robatori. Però en funció del que considerem necessari que hem de cobrir, podrem ampliar-lo i fins i tot contractar diferents modalitats d’assegurances multiriscos.
En funció del que es necessiti i de les característiques de l’immoble, també pot resultar interessant incloure el contingut de l’habitatge, això sol passar quan s’opta per posar un habitatge de lloguer amb mobiliari i més encara si aquest té valor. Pel que fa als electrodomèstics, hem de tenir un plus contractat que els cobreixin, ja que no sol ser habitual que es trobin protegits en les modalitats més bàsiques.
Què passa si no tinc assegurança de la llar a l’habitatge?
Si no tens una assegurança de la llar al teu habitatge de lloguer, el primer que has de saber és que qualsevol cosa que passi és responsabilitat teva i has d’esmenar contactant amb el tècnic o professional que sigui necessari, abonant posteriorment la factura que et derivin. D’altra banda, si causes danys a un tercer, és a dir, a un veí o fins i tot a la comunitat, hauràs de reparar l’avaria motiu del sinistre i dels danys causats al veí, a més de la reparació de l’immoble de l’altra part.
Es sobreentén que quan es causa un dany a un tercer, el causant del mateix, en cas de no tenir assegurança, es fa responsable de reparar-lo i deixar l’habitatge en condicions perfectes d’habitabilitat, a més de l’avaria arreglada sense que torni a causar perjudici algun. Pel que fa a la part a la qual li has causat el desperfecte, has d’abonar el cost de la seva reparació, en cas contrari, la seva companyia asseguradora procedirà a reclamar-te els danys causats, podent fins i tot arribar a denunciar-si no et fas responsable.
Tens dubtes sobre les assegurances de la llar en un habitatge de lloguer? Pregunta’ns!