Quan decideixes llogar un habitatge, segur que et venen al cap nombroses preguntes a les que vols donar una resposta ràpida. Habitualment, la pregunta que pot espantar els propietaris i, per tant, dubtar sobre si llogar l’habitatge o no, és: I si el meu inquilí no em paga?
Aquesta por és molt comú entre els arrendadors. No obstant això, és una cosa que, amb un lloguer segur, no ha de preocupar-te. És una situació que, de primeres, es pot evitar fàcilment. Vols saber com? A continuació, t’expliquem diversos consells útils perquè puguis evitar inquilins morosos al teu habitatge. Presta molta atenció … Comencem!
Coneix al llogater
En primer lloc, i com bé hem esmentat en altres ocasions, les primeres impressions solen tenir una rellevància molt gran a l’hora de seleccionar els nous inquilins. No obstant això, no és l’única: recorda que no has de deixar-te portar només per les aparences i preocupa’t per conèixer profundament l’inquilí interessat al teu habitatge. Per dur a terme aquest procés, és molt important que, en primer lloc, comprobis la situació econòmica-laboral del possible habitant. D’aquesta manera, és molt més fàcil descobrir si aquesta persona té les garanties suficients per complir les seves obligacions, com el pagament de les rendes i els subministraments.
D’altra banda, perquè puguis comprovar si ha tingut problemes previs en altres lloguers, és recomanable que consultis qualsevol registre de morosos. Per exemple, Fichero de Inquilinos Morosos és l’única base a nivell nacional que posseeix dades relacionades amb el lloguer d’habitatges. En sol·licitar aquesta documentació a la seva pàgina web, podràs conèixer l’historial d’impagaments dels teus futurs inquilins. D’aquesta manera, podràs saber ràpidament si va tenir algun problema d’impagament anteriorment. Si l’ha tingut, ja podràs conèixer una mica més la persona i decidir si et compensa o no. Si no ha tingut cap impagament prèviament, podràs seguir d’una forma més tranquil·la amb el següent pas: signar un contracte d’arrendament.
Signa un contracte
Després d’haver pres les mesures preventives necessàries, de que coneguis als possibles llogaters i hagis triat a l’inquilí que més garanties de solvència i fiabilitat t’aporta, ha arribat el moment de continuar amb el procés d’arrendament de l’habitatge. El següent pas consisteix en la signatura del contracte d’arrendament, el qual ha d’estar signat per ambdues parts i seguir la normativa vigent.
En el document que regularà el lloguer, entre altres qüestions, has d’especificar les obligacions monetàries a les que ha de respondre l’inquilí. Així, no sorgiran dubtes i, en cas d’impagament, podràs demostrar més fàcilment davant d’un tribunal el deute. Les clàusules pactades per ambdues parts també es poden acordar de forma verbal, però aquesta fórmula pot ocasionar-te més problemes ja que no es queda res per escrit, i com bé saps: les paraules se les emporta el vent.
Comunicació Fefaent
D’altra banda, hi ha la possibilitat de rescindir o ampliar el contracte, independentment de les dates establertes en aquest document. Per a això, la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) estableix una sèrie de terminis i procediments obligatoris quan es lloga un habitatge que tant inquilí com a propietari ha de conèixer i actuar d’acord amb les seves directrius.
D’aquesta manera, com a propietari de l’habitatge, has d’estar molt pendent de sol·licitar la fiança, i ingressar-la en l’administració corresponent. És important que tinguis unes nocions bàsiques sobre la llei vigent que regula els lloguers a Espanya (LAU) per conèixer tant els teus drets i obligacions com a propietari com les de l’inquilí.
Lloguer professional
És probable que, encara que coneguis la Llei d’Arrendaments Urbans, hi hagi alguns conceptes que no recordis. Per exemple, amb el nou Reial Decret en matèria de lloguer, la llei ha modificat certs punts com la durada del contracte o el temps d’avís necessari per donar per finalitzat un contracte.
Per tant, si vols comptar amb la major seguretat i garanties possibles, és més que recomanable que lloguis el teu habitatge amb l’ajuda d’un professional del sector immobiliari dels lloguers. A Lloguer Segur, gràcies als estudis de solvència i fiabilitat que realitzem als inquilins, comptem amb una taxa de morositat del 0%, garantint a tots els propietaris el cobrament puntual de les seves rendes el dia 5 de cada mes.
Aquests són els consells per evitar la morositat en el teu pis de lloguer i aconseguir la màxima rendibilitat del teu habitatge. Se t’ocorren altres mesures per evitar inquilins morosos? Comparteix amb nosaltres i amb la resta dels propietaris que segueixen pensant si llogar el seu habitatge. No oblidis que, si tens qualsevol dubte, pots escriure’ns al nostre apartat de Contacte. Estarem encantats d’ajudar-te!