Quin percentatge dels habitatges de la teva ciutat són turístics?

El lloguer turístic és una de les alternatives més populars al lloguer tradicional. Aquest tipus de vivendes es lloguen per dies o per setmanes turistes que opten per allotjar-se durant les vacances en apartaments o cases davant d’altres opcions com hotels o pensions.

La seva presència cada cop és més habitual als llocs més turístics, com els centres de les grans ciutats o les zones costaneres, generant oportunitats econòmiques i regenerant barris degradats, però també provocant fortes tensions entre els veïns preocupats pel turisme massificat i les seves conseqüències.

Moltes vegades s’acusa els pisos turístics de ser els culpables de la manca d’oferta d’habitatge de lloguer que empeny els preus a l’alça i fa molt difícil per a moltes famílies accedir a una llar a les ciutats on resideixen i treballen. Tot i això, el pes real dels immobles turístics en el conjunt del teixit immobiliari és menor del que es pot pensar.

Els habitatges turístics proliferen a zones com els centres de les grans ciutats com Madrid, Barcelona o València, però són pràcticament residuals a les zones residencials i perifèriques.

Així, per exemple, els lloguers turístics suposen tan sols l’1,11% del total dels habitatges a la ciutat de Madrid. Si bé és cert que al districte Centre arriben al 9,68%, a la resta de zones la seva presència es redueix per sota del 2%, amb alguns barris com Vicálvaro, Hortaleza o Villaverde on pràcticament es redueix a zero.

Una cosa semblant passa a Barcelona, ​​on els habitatges turístics són l’1,37% del total d’immobles. En districtes com Ciutat Vella o Eixample suposen el 4,17% i el 2,96%, respectivament, però es redueixen dràsticament a la resta de barris de la ciutat, com ara Nou Barris, Sant Andreu o les Corts.

En altres grans ciutats del país, fins i tot algunes que suporten xifres molt altes de turistes, la proporció d’immobles turístics sobre el total d’habitatges no supera el 2%. Són llocs com Les Palmes de Gran Canària (1,95%), Sant Sebastià (1,90%), Santa Cruz de Tenerife (1,32%) o Palma de Mallorca (1,03%).

L’excepció és Màlaga, on els lloguers turístics arriben al 2,97% del total. Es tracta de la ciutat amb més proporció d’aquest tipus d’habitatges, sobretot com a conseqüència del bon clima, la proximitat al mar i la popularitat creixent entre turistes estrangers i nacionals.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.