Descobreix quina és la diferència entre fiança i depòsit

Quan un inquilí signa el contracte de lloguer d’un habitatge ha de conèixer molt bé tots els processos i terminis que exigeix la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). Per la seva banda, el propietari de l’habitatge també ha de conèixer quins són els seus drets, obligacions i la normativa vigent que regula el lloguer.

Durant el procés de lloguer d’un habitatge, sorgeixen molts dubtes a ambdues parts, sobretot si és el primer cop que es lloga un immoble. Una de les qüestions que tenen els arrendataris és la diferència entre fiança i dipòsit. Tu també la tens? No et preocupis, t’expliquem què és i per a què serveix cadascuna. Comencem!

diferència entre fiança i depòsit

Fiança

La fiança és un terme amb el que molts estan familiaritzats, però que de vegades podem arribar a no comprendre molt bé el per què ens la demanen. Doncs bé, quan té lloc la signatura del contracte regulador de l’arrendament, el llogater està obligat a lliurar la fiança legal. La quantitat estipulada per llei és d’una mensualitat del lloguer, la qual lliurarà al propietari de l’habitatge.

Un cop realitzada aquesta transacció, l’arrendador té el deure de dipositar aquesta fiança legal en l’organisme competent.

Tanmateix, com inquilí, si finalitzes el contracte de lloguer i vols recuperar la teva fiança legal de nou, heu de tenir clar que has de complir amb aquests requisits:

  • Avisar al propietari en temps i forma de la decisió d’abandonar l’immoble
  • Retornar l’habitatge en el mateix estat en què et vas trobar per primera vegada després de signar el contracte
  • No tenir deutes ni pagaments pendents a les rendes mensuals ni en els subministraments contractats

Si compleixes amb totes aquestes premisses, l’arrendador ha de tornar-te la fiança per llei. Per complir amb aquest procediment, el propietari ha de sol·licitar la quantitat lliurada a la institució en la qual va ingressar aquest import i reemborsar-la fiança legal. L’arrendador disposa de 30 dies des del lliurament de claus per tornar a l’arrendatari l’import. No obstant això, sol·licitar la fiança a l’organisme competent sol demorar més, per la qual cosa és important que el propietari compti amb un fons per evitar conflictes amb els seus inquilins.

A més, has de revisar el teu contracte amb deteniment ja que els propietaris poden incloure una clàusula en què afirmen que, si després dels sis primers mesos, s’abandona el pis abans de complir la data final del contracte tenen el dret a quedar-se amb la part corresponent de la fiança. Per això, presta atenció a totes les clàusules per evitar malentesos entre les dues parts.

Dipósit

Segons la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), un propietari d’un habitatge pot sol·licitar un dipòsit, en concepte de garantia addicional, als seus futurs inquilins. El motiu principal és perquè l’arrendador vol assegurar-se una garantia addicional davant de qualsevol possible problema d’impagament o problemes de l’habitatge.

Encara que resulti semblant a la fiança legal, no és exactament el mateix. Les principals diferències són:

  • D’una banda, la quantitat que l’arrendatari ha de lliurar al propietari no és una mensualitat, sinó que és una quantia pactada entre les dues parts. Aquesta clàusula s’ha d’incloure en el contracte amb la quantitat exacta que es va a lliurar com a dipòsit de garantia. Des de l’última modificació legislativa, aquesta garantia addicional no pot excedir en cap cas a la quantitat equivalent a dues mensualitats de renda.
  • D’altra banda, la diferència entre fiança legal i dipòsit de garantia és que el dipòsit no s’ha de lliurar a l’organisme pertinent de la comunitat autònoma, sinó que el custodia el propietari.

Aquest dipòsit de garantia es retorna al finalitzar la relació inquilí-propietari sempre que no hi hagi deutes pendents, no s’hagi produït un trencament contractual i no hi hagi desperfectes al pis, provocats per un mal ús d’aquest.

En el cas que contractis els serveis a una empresa professional del sector immobiliari, podràs resoldre tots els teus dubtes i tenir clar què és el que has de pagar i quan. Des de Lloguer Segur, es custodia aquest dipòsit de garantia que lliuren els inquilins durant la signatura del contracte regulador del lloguer. D’aquesta manera, actuem com a intermediaris entre les dues parts per evitar qualsevol problema o conflicte entre llogater i propietari.

Si encara tens dubtes sobre quina és la diferència entre la fiança legal i el dipòsit de garantia, no et preocupis. Pregunteu-nos, des de Lloguer Segur estarem encantats d’ajudar-vos en tot el que puguem perquè gaudiu de la tranquil·litat del vostre habitatge al 100%.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + three =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.