Ahir en el ple del Congrés dels Diputats, no es va ratificar el Reial Decret en matèria d’habitatge que s’havia aprovat al mes de desembre, i que incloïa importants canvis en matèria de lloguer. Què significa això? Què passa ara? T’ho expliquem!
Fi del Real Decret que modifica el lloguer
El passat 19 de desembre, es publicaven al BOE totes les noves mesures aprovades pel govern i que afectaven directament a la legislació que regula el lloguer. No obstant això, les modificacions poc temps han durat: 34 dies.
Perquè un Reial Decret s’incorpori a l’ordenament, ha de passar el tràmit parlamentari i ser aprovat per majoria de la cambra, cosa que ahir no va passar. Així, el Reial Decret queda anul·lat des de la seva no ratificació.
Què passa amb els contractes signats des del 19 de desembre?
Els contractes que es van signar entre el 19 de desembre de 2018 i el 22 de gener de 2019, hauran de regular-se segons la legislació vigent en el moment de la signatura, és a dir, segons el que estableix el Reial Decret. Així, aquests contractes continuaran tenint una durada de 5 anys (7 en cas que el propietari sigui persona jurídica), les pròrrogues tàcites per a aquests propietaris i llogaters seran de 3 anys i les garanties addicionals a la fiança romandran limitades a 2 mensualitats de renda.
Què passa amb els contractes signats des d’avui?
En no ratificar ahir el Reial Decret, ja no té vigència. Des d’avui, tots els contractes de lloguer que se signin tornaran a estar d’acord amb el que estipula la Llei d’Arrendaments Urbans abans del 19 de desembre de 2018. Així, la durada del contracte torna a ser de 3 anys, les pròrrogues tàcites d’1 any i deixen d’existir els límits a les garanties addicionals a la fiança legal.
Som conscients de la inestabilitat jurídica i dubtes que totes aquestes modificacions han causat, per això, no dubteu a consultar-nos qualsevol pregunta a través de les nostres xarxes socials o per telèfon al 902 37 57 77.