Qui paga l’IBI? Propietari o inquilí?

Probablement, tant si ets inquilí com a propietari d’un habitatge, poden sorgir discrepàncies entre les dues parts per certs punts i clàusules del contracte. Entre elles, destaca que ha de pagar cada part. En tots els arrendaments, s’ha de pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI). No obstant això, pot ser que tinguis dubtes sobre qui és l’encarregat de pagar-ho, si l’inquilí o el propietari de l’habitatge. En aquest post t’expliquem qui paga habitualment aquest impost perquè t’alliberis de qualsevol dubte al respecte.

IBI

Qui paga els impostos? I l’IBI?

En la majoria dels contractes de lloguer és l’arrendador el que s’encarrega de fer front als impostos que recauen sobre l’habitatge. Entre ells, es troba l’Impost de Béns Immobles (IBI). Tot i això, heu de tenir en compte que les despeses que hi ha en un immoble arrendat han de ser pactades entre el llogater i el propietari a l’hora de signar el contracte.

La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) explica en el seu article 20 que “les parts poden pactar les despeses generals per a l’adequat sosteniment de l’immoble, els seus serveis, tributs, càrregues i responsabilitats”. Per això, encara que normalment sigui el propietari el que pagui aquestes despeses, s’haurà de deixar clar abans i durant la signatura del contracte perquè, totes les obligacions d’ambdues parts es compleixin. D’aquesta manera, gràcies al contracte de lloguer podrem constatar qui és l’encarregat de pagar els impostos i qui no.

Què paga el propietari?

Com ja t’hem explicat abans, totes les despeses han de ser acordades entre les dues parts que signen el contracte de lloguer, però habitualment és el propietari el que s’encarrega de fer front a alguns costos, com els ja esmentats tributs o la comunitat de propietaris. Així mateix, el propietari de l’habitatge dóna d’alta els subministraments (aigua, llum, gas) i assumeix la despesa que aquesta activació comporta. No obstant això, és recomanable que els subministraments es trobin en nom del llogater per no assumir la responsabilitat en cas d’impagament.

A més, l’arrendador és el responsable de mantenir l’habitatge en les condicions òptimes d’habitabilitat. Per això, ha d’assumir tots els costos derivats de reparar les avaries que no hagin sorgit per un mal ús d’aquestes.

I el llogater què paga?

Com ja hem esmentat anteriorment, encara que en la majoria dels habitatges de lloguer és el propietari qui s’encarrega de posar en marxa els subministraments, és l’inquilí qui ha de pagar les despeses mensuals de consum. Per això, és molt important que els propietaris us preocupeu que l’arrendatari canviï la titularitat d’aquests al seu nom, quan es produeix la signatura del contracte.

Un altre dels aspectes que ha de fer front l’inquilí és el pagament de la taxa d’escombraries, en els municipis en què segueix existint. La Llei general tributària exposa en els articles 2 i 36 que li correspon a la part arrendatària, sempre que no hagi arribat a un acord anterior amb la propietat de l’immoble.

A més, el llogater és qui ha d’assumir els costos de les reparacions de manteniment per l’ús habitual de l’habitatge: per exemple, si es fon una bombeta és l’arrendatari el responsable de comprar una nova i reemplaçar-la. D’altra banda, aquelles avaries sorgides d’un mal ús de l’habitatge, electrodomèstics, etc. seran únicament i exclusivament responsabilitat del llogater.

D’altra banda, en la signatura del contracte l’arrendatari ha d’abonar la fiança legal (corresponent a un mes de renda), el dipòsit de garantia en cas que hi hagi i el primer mes de renda. El llogater també es compromet a pagar les rendes mes a mes dins el període estipulat i no deixar cap mes d’impagament. En cas contrari, s’estarà produint un incompliment de contracte i es podrà anul·lar el contracte i, en cas de ser necessari, emprendre les accions legals pertinents.

En definitiva, l’Impost de Béns Immobles (IBI) el sol pagar habitualment el propietari, tot i que sempre es pot arribar a un acord entre les dues parts. La resta de les despeses que comporta llogar un habitatge, i viure-hi, solen estar repartits tal com s’indiquen en el post. No obstant això, si encara tens dubtes sobre el pagament d’impostos, subministraments, avaries, etc. en un immoble, no dubtis a visitar el nostre blog i en preguntar-nos qualsevol dubte que us sorgeixi. Estarem encantats d’ajudar-vos!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − seventeen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.