La Llei de Propietat Horitzontal

És molt probable que en algun moment hagis sentit a parlar de la Llei de propietat horitzontal en relació amb algun aspecte immobiliari o per donar resposta a algun dubte en matèria d’habitatge. en aquest article t’explicarem de què es tracta i com Lloguer Segur pot facilitar-te tot allò relacionat amb aquest tema.

En primer lloc, de què es tracta?

La LPH o  Llei de propietat horitzontal  és la norma que regula les relacions, drets i obligacions entre els propietaris o veïns de diversos immobles que pertanyen a la mateixa comunitat o edifici segons la Llei 49/1960 de 21 de juliol.  

És a dir, s’encarrega d’assumptes com la convivència entre veïns, els pagaments que han de fer a la comunitat, la celebració de juntes, reparacions, derrames, definició dels òrgans de govern de la comunitat i les seves funcions i qualsevol altra cosa que pogués sorgir.

La LPH s’aplica a totes les comunitats de veïns d’Espanya a excepció de Catalunya on hi ha una regulació diferent des del 2006.

Quins són els punts més importants?

Abans d’enumerar quins són els aspectes clau de la LPH hem d’assenyalar la clara distinció que estableix aquesta llei entre allò que són zones comunes, com les escales, ascensors i portal, i zones privades, com els habitatges, els trasters i les places de garatge .

Les zones comunes tenen per tant titularitat compartida i poden ser usades per tots els veïns, mentre que les privades són propietat exclusiva de cada propietari i només ell en podrà fer ús.

La llei, per tant, regula l’activitat dels veïns tant a unes zones com a altres. Passem a enumerar els aspectes clau:

  • Cada propietari té dret exclusiu sobre els béns privats.

Això vol dir que cap altre veí no podrà accedir-hi. L’única excepció és la que es dóna quan ens trobem davant d’un element comú però d’ús privatiu i se’n dóna la necessitat. Per exemple, un pati al qual només hi té accés un veí tot i ser un element comú. Per part seva, a cada element privat se li atribueix una quota de participació sobre el total de l’immoble.

  • Els propietaris han de fer bon ús de les instal·lacions i complir les quotes a la comunitat.

Mantenir correctament les zones comunes i les instal·lacions és una de les principals obligacions de tots els seus integrants, així com pagar les quotes de la comunitat. La LPH detalla com procedir amb aquells veïns que no compleixin aquestes responsabilitats.

  • Els propietaris tenen dret a fer reformes als seus habitatges.

Tot i que cada veí pot realitzar obres dins de la seva propietat, ha de comptar amb els permisos i les llicències necessàries per fer-ho. No obstant això, hi ha normes generals en tots els casos, com ara no afectar l’estructura de l’edifici, no canviar la façana i no realitzar activitats molestes, sorolloses o perilloses.

  • La seguretat, l’accessibilitat i l’habitabilitat de l’edifici han d’estar garantides per la comunitat.

En molts casos els veïns han de fer obres de millora a les zones comunes per garantir el compliment d’aquestes obligacions. Per exemple, instal·lar una rampa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda o botons de lectura braille als ascensors.

  • La comunitat ha de tenir president, administrador i celebrar juntes periòdiques.

És a dir, els òrgans representatius de la comunitat han d’estar definits i presents. A més, les seves funcions han de quedar clares i cadascú les ha de complir de forma obligatòria.

Com et pot ajudar Lloguer Segur en relació amb la Llei de Propietat horitzontal?

Com hem vist, la LPH intervé en tot allò relacionat amb l’habitatge, però és complicat conèixer tots els aspectes de la normativa i entendre com es relacionen amb cada situació que passa. Per això a Lloguer Segur ens encarreguem d’assessorar-te i resoldre qualsevol circumstància gràcies a la nostra gestió integral. Comptem amb el nostre gabinet jurídic, un equip d’advocats professionals especialitzats en el sector immobiliari que resoldran tots els teus dubtes. Pots contactar aquí. Al seu bloc, a més, trobaràs les darreres actualitzacions de la LPH.

Així, els propietaris queden alliberats de preocupacions i només han de gaudir del cobrament puntual de la renda.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.