Puc instal·lar aire condicionat en un habitatge de lloguer?

Amb l’arribada de l’estiu i les temperatures més altes, cada cop més persones es plantegen instal·lar un equip d’aire condicionat als seus habitatges per suportar millor la calor els dies més sufocants de l’any. Amb onades de calor cada vegada més recurrents i temperatures cada vegada més altes, disposar d’aire condicionat a casa teva es converteix en molts casos en una necessitat per mantenir el benestar a casa teva.

Tot i això, què passa si vius en un pis de lloguer que no compta amb aire condicionat i vols instal·lar un equip? En aquest cas, poden sorgir dubtes sobre si ho pots fer i qui se n’ha de fer càrrec. El més important és que has de tenir en compte que pots instal·lar un aire condicionat al teu habitatge sense problema, però que hauràs de comptar amb el vistiplau del propietari.

Com qualsevol altra obra o modificació d’un habitatge, instal·lar un aparell d’aire condicionat requereix el consentiment de l’amo de l’immoble. Per això, el que és aconsellable sempre és mantenir una bona comunicació i arribar a un acord per endavant. És molt possible que el propietari tingui els seus propis plans sobre aquest aspecte, i potser fins i tot pugui aconsellar-te o indicar-te la manera com vol que es faci.

A més, has de tenir en compte que el contracte d’arrendament pot incloure alguna clàusula que no permeti fer instal·lacions o modificacions a l’habitatge llogat. Per això, hauràs de tancar-te abans de res que l’acord que vas signar amb el teu propietari et permet fer aquest tipus de canvis. Si no és així, hauràs de negociar-ho amb el propietari, ja que, si no ho fas, podries enfrontar-te a conseqüències com la pèrdua de la fiança.

Si finalment el teu propietari accedeix a permetre la instal·lació de l’equip, hauràs de tenir en compte que molt probablement et correspondrà pagar-lo a tu, ja que es tracta d’una modificació a l’estructura del pis. Si és així, no oblidis que l’aire condicionat serà teu, i que podràs emportar-te’l quan s’acabi el contracte de lloguer o decideixis abandonar el pis.

Tot i això, també es pot donar la situació que l’arrendador comprengui la necessitat d’instal·lar un aire condicionat a casa i decideixi córrer amb les despeses per adquirir-lo. En aquest cas, l’equip no serà de la teva propietat, per la qual cosa podràs gaudir-lo mentre segueixis residint a l’immoble, però no podràs emportar-te’l quan marxis. Moltes vegades aquesta serà l’opció més avantatjosa, ja que el propietari pot estar interessat a fer més atractiu el vostre habitatge per a futurs inquilins millorant el seu benestar.

Cas diferent serà si l’habitatge ja té aire condicionat, però aquest pateix una avaria. Com amb qualsevol altre electrodomèstic o element de la casa, el primer que hauràs de fer serà notificar-ho al teu propietari per procedir a la reparació. Si el sistema s’ha trencat per causes alienes, no hauràs de pagar l’arranjament o la substitució de l’aparell. En canvi, si el dany és degut a un mal ús, hauràs de pagar per reparar-lo perquè segueixi funcionant per a futurs llogaters.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − four =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.