Qui paga les reparacions en un pis de lloguer, propietari o llogater?

L’eterna pregunta del lloguer, qui paga les reparacions en un habitatge de lloguer? En moltes ocasions quan es produeix una avaria, propietari i inquilí s’acaben enfrontant davant aquest dubte, què em correspon a mi? Et donem la resposta en aquest post.

Qui paga les reparacions en un habitatge de lloguer


En primer lloc, has de saber que qualsevol problema que passi has de comunicar-ho a la propietat de l’immoble i posar-lo en coneixement del tipus d’avaria o incident i el possible motiu. El propietari sempre ha de saber què ha passat a la casa i en moltes ocasions, et pot ajudar a solucionar l’avaria.
En signar el contracte de lloguer sempre ve especificat en el mateix, una clàusula sobre les avaries o reparacions. Si consultes la Llei d’Arrendaments Urbans, en el seu article 21, trobaràs el següent:“Article 21. Conservació de l’habitatge.

1. L’arrendador està obligat a realitzar, sense dret a elevar per això la renda, totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l’habitatge en les condicions d’habitabilitat per servir a l’ús convingut, excepte quan el deteriorament la reparació es tracti sigui imputable a l’arrendatari d’acord amb el que disposen els articles 1.563 i 1.564 del Codi Civil “
 

Tal com ha de venir especificat en el teu contracte d’arrendament, i segons el que estipula la Llei d’Arrendaments Urbans, el propietari és el responsable de realitzar tots aquells arranjaments que siguin necessaris per a conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat. Però, compte! aquest punt queda subjecte a una excepció, i és que l’avaria no s’hagi produït per un mal ús o mal intencionat per part del llogater. En aquest cas, serà ell, el responsable d’esmenar l’avaria i reparar-la.

A l’hora de pensar en qui paga les reparacions en un habitatge de lloguer, no solem parar-nos a reflexionar en el manteniment habitual a qui li correspon? Bombetes foses, reparacions de llums, persianes … tot allò que es pugui fer malbé per l’ús habitual de l’habitatge, és responsabilitat del llogater.

Tornem a recórrer al que estipula la Llei d’Arrendaments Urbans, on queda perfectament reflectit, qui ha de fer-se càrrec de solucionar les petites avaries: “Article 21. abril

 

Les petites reparacions que exigeixi el desgast per l’ús ordinari de l’habitatge seran de càrrec de l’arrendatari “

En el nostre dia a dia és comú que al pis de lloguer puguin succeir-hi diferents incidents comuns i propis d’una vida diària en l’habitatge, per això, és molt important, realitzar un correcte manteniment de la casa i reparar tots els desperfectes que es puguin anar ocasionant.

Electrodomèstics

I en el cas dels electrodomèstics? Com comentàvem, sempre que l’inquilí no hagi fet un mal ús o mal a posta, serà l’arrendador el que s’encarregarà d’aquest tipus d’avaries.

En el cas dels electrodomèstics poden succeir moltes casuístiques, que aquests estiguin antics i necessitin una renovació, que s’hagi fet un mal ús dels mateixos, en aquest cas, serà el llogater el responsable de la reparació, que es produeixi una fallada per defecte de fàbrica, fins i tot que s’avariï sense motiu aparent.

Segons el que hagi passat amb l’electrodomèstic espatllat, serà el propietari o el llogater l’encarregat de la reparació o la modificació d’aquest, per un altre igual o de similars característiques.

Accident a la llar

Igual que les coses es fan malbé, moltes vegades patim petits accidents en el nostre pis de lloguer. Des de perdre les claus, fins a deixar-nos una aixeta oberta i mullar al veí. Per a aquests casos, sempre recomanem que propietari i llogater tinguin una assegurança a l’immoble. El primer, tindrà una assegurança d’habitatge i el segon deu tenir una assegurança de responsabilitat civil contra tercers, perquè, en aquests casos, més habituals del que en ocasions es pensa, quedi sempre protegit i cobert.

Tens dubtes sobre les reparacions en un habitatge de lloguer? Pregunta’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 11 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.