Desitjos de Lloguer Segur per al 2019

El 2018 arriba a la seva fi i volem acomiadar-nos d’aquest any de la millor manera possible: donant la benvinguda al 2019. Creiem que és molt important que tant llogaters, propietaris o professionals del sector immobiliari ens unim i demanem millores que beneficiïn a tot el mercat del lloguer a Espanya. A continuació, us resumim els desitjos que, des Lloguer Segur, volem que es compleixin el proper any. Tots atents!

lloguer segur

DADES OFICIALS SOBRE EL LLOGUER

Trobar dades oficials sobre el lloguer és, avui dia, una tasca pràcticament impossible d’aconseguir. Per tant, aquest és el primer propòsit de la llista de Lloguer Segur: Demanem que l’administració pública aporti informació real sobre el lloguer. Independentment del partit polític que estigui al càrrec, es pretén que s’aportin dades oficials i reals.

En l’actualitat, només coneixem les dades que proporcionen empreses privades com la nostra. Per tant, no podem saber el nombre real de cases llogades, el nombre real de pisos llogats que es declaren, ni el registre d’impagaments, entre moltes altres referències. Per aquest mateix motiu, es proposa un compromís real de l’Administració Pública amb el sector del lloguer d’habitatges on s’ofereixi informació real i actualitzada.

CONVERGIR AMB EUROPA

Des Lloguer Segur proposem com un objectiu per a aquest nou any convergir amb Europa. És a dir, que el mercat espanyol continuï creixent per arribar a les mitjanes europees en xifres de lloguer de pisos. Països com Alemanya compten amb un 57% d’habitatge de lloguer. Malgrat que aquests últims anys a Espanya s’ha augmentat el nombre de persones que viuen de lloguer, arribant a duplicar-se en l’última dècada, encara falta recorregut fins a igualar les mitjanes europees.

Des Lloguer Segur creiem que el lloguer d’habitatges és un model igual de vàlid i adequat que comprar un immoble. Per tant, un bon propòsit d’any nou és que el lloguer sigui, per a tothom, una opció tan real com ho és per a nosaltres. Per això, és important comptar amb avantatges fiscals per aquells que prefereixin llogar enfront de la compra d’un habitatge.

DIFERENCIAR ENTRE POLÍTIQUES SOCIALS I POLÍTIQUES D’HABITATGE

Moltes vegades, es confonen les polítiques socials amb polítiques d’habitatge. Aquest 2019 proposem que tothom sàpiga diferenciar els dos conceptes: d’una banda, les polítiques de lloguer són aquelles que destinen els seus esforços a aconseguir una major seguretat, protecció judicial, incentius fiscals, llocs en lloguer, etc. D’altra banda, les polítiques socials es basen en ajudar a persones sense recursos a que obtinguin un espai on viure.

Creiem que és de vital importància crear ajudes per a les persones que ho necessitin perquè es fomenti el lloguer. No obstant això, perseguim que aquests ajuts es promoguin mitjançant una oferta dispersa en la qual aquests habitatges estiguin repartides per tot l’espai i no apilades en blocs d’habitatges. Volem seguir promovent aquest tipus de lloguer on no es distingeixi entre llogaters, propietaris o inquilins amb ajudes socials, sinó que tots siguem veïns, i res més.

AJUDES FISCALS AL IRPF

El lloguer, per a moltes persones, és l’opció més adequada. Per aquest mateix motiu tenim com a propòsit 2019 que es creïn ajuts fiscals en l’IRPF, tant per a propietaris com per a inquilins. Per exemple, una opció podria ser que el llogater tingués l’oportunitat de tornar a deduir en la declaració de la renda un tant per cent del lloguer i, d’aquesta manera, es promouria el lloguer.

És important que aquest propòsit es tingui present ja que amb les ajudes fiscals a l’IRPF es produirien menys fraus, lloguers sense contracte i es disminuiria l’economia submergida. Si el propietari i el llogater conceben el lloguer d’un habitatge com un avantatge econòmic, ambdues parts es limitaran a establir una relació contractual d’acord amb llei i es disminuiran considerablement les estafes i irregularitats en el lloguer d’habitatges.

OFERTA DISPERSA I MERCAT ESTABLE

Tal com hem dit, aquest 2019 seguim buscant una oferta dispersa dels habitatges de lloguer. Segons l’Índex Actualitzador de les Rendes de Contractes de Lloguer (ARCA), aquests últims mesos de 2018 les rendes han trobat el seu límit en els ingressos familiars i han començat a moderar-se. Per tant, aquest propòsit és doble: d’una banda, que l’oferta sigui més àmplia i dispersa i que, d’altra banda, el mercat comenci a moderar-se i estabilitzar-se.

Pel que fa a l’oferta, des Lloguer Segur busquem una major oferta d’habitatges destinats únicament i exclusivament al lloguer. Creiem que llogar s’ha convertit en l’opció habitacional triada per molts, que ja no veuen en el lloguer l’única solució davant de la impossibilitat de comprar. A més, aquesta oferta d’habitatges ha d’estar regulada per professionals del sector immobiliari perquè els processos es facilitin i millorin les condicions.

Pel que fa al mercat, per aconseguir que es reguli i s’estabilitzi és important que l’oferta augmenti. D’aquesta manera, proposem que el 2019 arribi donant-li la possibilitat al mercat d’autoregular tal com ja està fent, sense necessitat d’intervenir-hi amb lleis i normes. El mercat immobiliari és flexible i elàstic per si mateix. Per tant, si es recorre a professionals immobiliaris i es manté la possibilitat de demanar garanties extra a la signatura del contracte, l’oferta augmentarà i, per tant, els preus s’autor-regularan.

MAJOR SEGURETAT JURÍDICA

Tots aquests propòsits per aquest nou any són molt importants. No obstant això, és important poder regular-los. Malgrat que comptem amb la Llei d’Arrendaments Urbans, en Lloguer Segur pensem que es pot anar més enllà. Per aquest motiu, proposem la creació de jutjats dedicats únicament i exclusivament al lloguer que permetin agilitar els processos legals i facilitin tots els tràmits que garanteixin la seguretat de propietaris i llogaters.

Aquests són els nostres propòsits d’any nou. Creus que falta algun? Explica’ns!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + eighteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.