Quan es tracta de trobar un pis de lloguer sovint tenir mascota es converteix en un condicionant, ja que són molts els propietaris que impedeixen als seus llogaters tenir animals a casa, arribant fins i tot a especificar-ho al contracte. No obstant això, darrerament han sorgit molts dubtes sobre això. Sobretot des de l’octubre del 2021, quan es va aprovar la nova Llei de Protecció animal, que vetlla pel benestar i els seus drets i els considera éssers dotats de sensibilitat.
Amb aquesta nova regulació, els animals passen a formar part del nucli familiar, essent un més de la família. Per tant, aquesta llei obre el debat sobre si haurien de poder cohabitar amb nosaltres a qualsevol habitatge, fins i tot a un de lloguer.
El meu propietari em pot prohibir tenir animals al meu pis de lloguer?
És un fet que per a tot aquell que té una mascota (o per a la majoria) ja formava part de la seva família abans que s’aprovés la llei. No obstant, ara compten amb suport legal, i això dóna lloc que molts llogaters es preguntin si els seus arrendadors els poden prohibir o no viure amb un animal al seu pis de lloguer.
La veritat és que malgrat aquesta nova realitat, en què gossos i gats compten fins i tot amb un DNI per evitar ser abandonats i garantir els seus drets, la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) no s’ha modificat. És a dir, encara que no prohibeix tenir animals, deixa a les mans dels propietaris la decisió de permetre-ho o no. Són ells els que tenen la darrera paraula i això preval sobre la Llei de protecció animal.
Tot i així, hem de saber que si al contracte d’arrendament no hi ha cap clàusula específica que prohibeixi tenir animals a casa tindrem total llibertat per viure amb la nostra mascota, sempre que no es vulnerin les normes de convivència amb els veïns i l’entorn. És a dir, cal respectar les normes de la comunitat, la higiene, la salubritat, etc.
I la comunitat? Em pot prohibir tenir animals?
Per part seva, la comunitat no pot prohibir a ningú tenir mascota, com hem assenyalat, aquesta decisió correspon només al propietari de l’habitatge. Tot i això, si les mascotes ocasionen molèsties, com lladrucs que no cessen o qualsevol altra cosa, la comunitat pot prendre mesures, com amb qualsevol altra circumstància que generi conflicte.
En definitiva, el millor és elaborar el contracte amb minuciositat i detallar-hi allò que no s’ha de fer.
Si us queden dubtes respecte a aquest tema no dubteu a dirigir-vos a info@alquilerseguro.es , estarem encantats d’ajudar-vos.