Quan s’extingeix un contracte de renda antiga?

Probablement hagis sentit a parlar dels contractes de lloguer de renda antiga. Es tracta d’un concepte amb què estàvem familiaritzats fa anys però que cada cop escasseja més. Tot i això, es calcula que encara hi ha aproximadament 200.000 contractes de lloguer d’aquesta tipologia.

Es considera lloguer de renda antiga tot contracte de lloguer que se signés abans de 1985. Aquests permetien que l’arrendament durés tota la vida de l’inquilí, i fins i tot es mantenia durant la vida del seu cònjuge, ascendents i descendents als contractes signats a partir de 1964.

Per tant, les principals característiques d’aquests contractes són la llarga durada i les escasses possibilitats de pujar la renda. Aquests contractes van acabar el 1985 amb el Decret llei 2/1985 de 30 d’abril, mitjançant el qual es va eliminar la pròrroga forçosa i es va establir que la durada dels contractes s’acordaria entre arrendador i arrendatari. Gairebé una dècada després es fixaria el contracte de lloguer de 5 anys (que després passarien a ésser de 3).

De tot això es desprèn que rescindir un contracte de renda antiga comporta dificultat. El més recomanable és arribar a un acord entre una banda i l’altra, encara que com cal esperar, difícilment algú voldrà renunciar a un lloguer tan barat en comparació amb el preu de mercat d’avui dia.

Tot i així, hi ha alguns supòsits a què el propietari pot acollir-se per imposar el seu dret a recuperar l’habitatge:

  • L’inquilí ha deixat de pagar la renda.
  • El propietari necessita lhabitatge per a ús propi o per a un familiar directe.
  • L’inquilí està llogant l’habitatge a un tercer per treure’n rendiment.
  • L’inquilí no habita la vivenda de lloguer durant almenys sis mesos a l’any i és incapaç de justificar aquesta absència.

Per descomptat, si no s?arriba a un acord, l?única sortida és la judicial. Sempre es recomana intentar evitar aquesta via per no veure’s immers en un procés que pot ser llarg i tediós.

Si tens dubtes sobre aquest tipus de contractes o sobre qualsevol altre tema relacionat amb el lloguer, no dubtis a adreçar-te a nosaltres a través de info@alquilerseguro.es

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.