Evita els curtcircuits a casa

Es tracta d’una de les principals causes d’incendi als habitatges. Els curtcircuits són un gran problema si la nostra instal·lació elèctrica és antiga o no fem un ús adequat dels electrodomèstics. En aquesta entrada t’expliquem com detectar i prevenir un curtcircuit al teu pis de lloguer.

Durant l’hivern l’ús elèctric es dispara a les llars, per això és important comptar amb una instal·lació elèctrica en bon estat i fer-ne revisions periòdiques. L’antiguitat del cablatge, l’excés de potència o l’ús indiscriminat de lladres i reglets són els punts de perill principals perquè es produeixi un curtcircuit.

Què és un curtcircuit?

Un curtcircuit és un increment brusc de la intensitat en el corrent elèctric d’una instal·lació per la unió directa de dos conductors de fase diferent. Aquesta pujada de tensió sol provocar l’aparició d’espurnes, l’escalfament del cablatge i, en el millor dels casos, que l’automàtic del quadre de llums saltin.

Les espurnes o l’escalfament dels cables, és el que acaba provocant els  incendis a les llars , per això la importància que la nostra instal·lació elèctrica estigui sanejada, doncs, amb una instal·lació correcta conforme a la normativa, encara que es produeixi un curtcircuit o qualsevol altre problema elèctric, estarem fora de perill d’accidents o incendis, en comptar amb sistemes de seguretat que ho evitin.

El curtcircuit apareix de maneres diferents depenent del tipus de sistema elèctric :

  • Monofàsic: el corrent passa del conductor actiu o fase al neutre oa terra. És el més habitual (es dóna en un 80% dels accidents)
  • Trifàsic: el corrent passa d’una fase a una altra, o d’una fase a neutre (terra). Els bifàsics ocupen el 15% dels casos i els trifàsics el 5%.
  • Corrent continu (DC): el corrent salta d’un pol a un altre. Aquest tipus de sistemes no són presents a les llars, per la qual cosa no ens hem de preocupar.

Com detectar i evitar curtcircuits

No hem de ser grans experts en electricitat per poder detectar o evitar un curtcircuit. Aquests es poden produir en endolls, interruptors o electrodomèstics de manera que, si en connectar qualsevol cosa dins del teu pis de lloguer observes alguna anomalia, com que l’automàtic salti, espurnes en endollar un aparell o que els llums no s’encenen, és possible que et trobis amb aquesta avaria i que necessitis l’ajuda d’un professional.

És important, que, si sospites que pot haver-hi un curtcircuit en algun punt de la casa, cancel·lis la zona i evitis utilitzar qualsevol aparell fins que hagi estat revisat per un electricista. No tornis a fer servir l’endoll fins a la reparació, ja que en cas contrari pots provocar una avaria major.

Per evitar curtcircuits en un habitatge de lloguer, pren nota de les pautes següents:

  • Desendolla tots els aparells que no estiguis usant o que es facin servir de forma puntual.
  • Mai endolls aparells a prop de fonts d’aigua
  • Fes un manteniment periòdic de la instal·lació amb un electricista. Amb el pas del temps els endolls i cables es pelen i es gasten.
  • Evita regletes i lladres, la connexió de moltes coses alhora poden provocar un curtcircuit per sobrecàrrega.
  • Allunya endolls i cables dels mobles.

Pel que fa a les zones més comunes on es pot produir un curtcircuit en un habitatge de lloguer aquestes solen ser:

  • Aparells d’alt consum elèctric com a frigorífics o rentadores.
  • Aparells amb un funcionament defectuós de fàbrica o per antiguitat.
  • Aparells o elements amb un ús excessiu d’encesa.
  • Cuines i banys per contacte amb aigua i altres líquids.
  • Zones amb cablejat antic o amb empalmaments.

Recordeu la importància d’un bon manteniment d’un habitatge de lloguer i que davant de qualsevol problema elèctric sempre haurem de contactar un professional electricista evitant així riscos innecessaris per a nosaltres i per a l’immoble.

Segueix els nostres consells i podràs detectar i evitar curtcircuits al teu pis de lloguer.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − one =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.