Tant si ets llogater o propietari d’un habitatge, hi ha certs aspectes que hem de tenir en compte, drets i obligacions durant aquests períodes de lloguer. En aquest post, parlarem d’un d’aquests conceptes que hem de conèixer a la perfecció. Es tracta de la clàusula d’Alienació de l’Habitatge, present en un contracte d’arrendament.
En algunes ocasions, el propietari d’un habitatge llogat decideix que ha arribat el moment de posar-lo en venda, com a conseqüència d’una decisió personal. Encara que no sol ser un fet molt comú, és una cosa que ens pot passar i hem de tenir clar tot el que implica. El primer que un propietari ha de fer és, quan això succeeix, informar a l’inquilí. Un cop ha estat informat, a l’inquilí li sorgeixen molts dubtes. La més comuna és què passarà amb el seu contracte i si està permès. Per tal de resoldre tots els teus dubtes, trobaràs tota la informació que cal saber sobre aquest tema i sobre la Clàusula d’Alienació d’un habitatge.
Què és la clàusula d’alienació?
Per saber què ocorrerà amb el teu contracte de lloguer si l’habitatge canvia de propietari, primer cal que coneguis en què consisteix l’alienació de l’habitatge. Es tracta d’una clàusula prevista en l’article 14 de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) i fa referència al que succeiria amb el contracte d’arrendament, i amb l’inquilí, en el cas que es realitzi una operació de compravenda de la habitatge.
La normativa es divideix entre els contractes signats amb anterioritat i posterioritat al 6 de juny de 2013. Per tant, és molt important recordar en quina data exacta es va signar el contracte ja que va a determinar el que passarà amb el pis, el contracte i el llogater.
Contractes signats abans de 2013
Tot i que els documents establerts abans de l’actualització de la LAU estan a punt d’acabar, encara hi ha habitatges que se segueixen regulant sota l’antiga legislació. Si és el teu cas, has de saber que l’alienació de l’habitatge s’estableix i l’acord entre les dues parts es perllonga fins al final del contracte original, encara que no estigui inscrit al Registre de la Propietat. A més, en aquesta situació, si l’immoble no està registrat, el venedor ha d’indemnitzar a l’inquilí per cada any que li resti de contracte.
Contractes signats després de 2013
Ara, per a tots els contractes pactats després de la reforma de la legislació que regula els lloguers, té molt de pes la inscripció de l’immoble en el Registre de la Propietat. En l’actualitat, per poder aplicar l’alienació de l’habitatge, i mantenir el contracte d’arrendament, és obligatori que l’immoble estigui registrat.
Si totes aquestes condicions es compleixen, el nou propietari estarà obligat a mantenir el contracte de lloguer signat anteriorment a què es produís l’operació de compra-venda de l’immoble.
Què passa si no està registrat?
Com us hem explicat, si l’immoble apareix en el Registre de la Propietat, l’inquilí no ha de preocupar-se de res. Els mals de cap es produeixen si l’habitatge no està inscrit. Hi ha dues opcions diferents de com es pot actuar, depenent de si el comprador coneixia o desconeixia l’existència del contracte d’arrendament.
D’una banda, si el comprador no coneix que l’habitatge que ha adquirit té un contracte de lloguer vigent, aquest és considerat com a comprador de bona fe i no ha de respectar el contracte d’arrendament. En aquesta ocasió, segons estableix la LAU, si el nou propietari no vol continuar amb el lloguer, el llogater tindrà tres mesos per abandonar la casa. No obstant això, segons el que estipula l’article 25 de la Llei d’Arrendaments Urbans, en l’escriptura de la compravenda s’obliga a esmentar si l’habitatge disposa d’un contracte de lloguer. Per tant, llevat falsificació de documents, el comprador i nou propietari ha de conèixer l’existència del contracte de lloguer.
D’altra banda, si el comprador coneix que el seu nou habitatge compta amb un contracte de lloguer (la majoria de les vegades), el nou propietari ha de respectar el contracte de lloguer.
Ara ja saps tot el que pot passar amb el teu contracte de lloguer en una situació de compravenda de l’immoble que tens llogat. El més recomanable és que, si et trobes en aquesta situació, acudeixis a un professional i t’assessori sobre com has d’actuar. Si després d’aquest post, encara tens més dubtes, recorda que pots escriure i preguntar tot el que cal saber. Estarem encantats d’ajudar-te!