Visc en un pis de lloguer sense contracte, em poden fer fora?

Segurament, moltes persones s’han vist embolicades en una situació en la qual van a llogar un pis sense tenir un contracte escrit de lloguer. Si és el teu cas o ha de ser-ho en un futur, és important que sàpigues el que pot implicar. Els inquilins, en moltes ocasions, es pregunten si els poden fer fora al viure en un pis de lloguer sense contracte. Per això, hem escrit aquest post perquè sàpigues tot el que suposa viure en un pis sense un document regulador del lloguer.

Encara que viure en un pis de lloguer amb un acord verbal és una cosa completament legal, des de Lloguer Segur recomanem encaridament la necessitat de signar un contracte de lloguer. Si no tens un document escrit pot ser que tinguis problemes en què no puguis demostrar la teva veracitat i no puguis aplicar els teus drets ja que és la paraula d’una part contra la de l’altre. Per tant, has de recordar que aquest tipus d’acords, normalment verbals, comporten problemes per a propietaris i llogaters. Presta atenció al post, t’expliquem al que t’exposes a un pis sense un contracte escrit.

pis de lloguer sense contracte

Rebuts

Tant si ets arrendador com arrendatari, cada rebut que es generi l’hauràs de guardar fins que es resolgui la fi contractual. Per tant, mai podràs tirar cap rebut ja que, amb ells, es pot demostrar que hi ha una relació contractual entre les dues parts. És important que sempre portis a terme aquesta acció atès que, en cas que passés alguna cosa, l’inquilí pot demostrar que viu a l’immoble. En el cas del propietari, podrà acreditar que va aconseguir un acord per al lloguer de l’habitatge i que cobra per part de l’inquilí una renda mensual.

Resolucions

Si en lloc de tenir un acord per escrit tens un verbal i, per tant, tens un lloguer sense contracte, la normativa per a anar-se’n o rescindir un contracte poden variar. Malgrat que la legislació vigent (Llei d’Arrendaments Urbans) s’ha d’aplicar de la mateixa manera, de vegades no es pot demostrar qui és el que té raó en certs aspectes.

Per això, per cessar el lloguer, s’ha de demostrar que s’està vivint en aquest pis i des de quan. Si no es pot demostrar, el llogater pot abandonar el pis sempre que vulgui. El propietari podria demanar-li les rendes de, almenys, els sis primers mesos. No obstant això, és un procés llarg i costós en què es necessiten proves reals de que hi ha hagut un lloguer real. Per contra, si es pot provar que hi ha un acord verbal de lloguer, les resolucions tindran lloc d’acord amb la normativa vigent i el llogater podrà abandonar el pis un cop passats els sis mesos, sempre que avisi amb 30 dies d’antelació.

La dificultat per actualitzar les rendes

Igual que en el cas de la resolució del contracte de lloguer, necessitaràs tenir tot el que puguis per acreditar que hi ha un acord entre les parts. En cas de no tenir res que ho demostri, es produeix una alegalitat molt difícil de resoldre, especialment amb els propietaris.

Amb els rebuts del pagament de la renda podràs traçar una continuïtat que t’ajudarà com a guia, tot i que el procés és molt més complex que tenint un contracte de lloguer per escrit on quedi tot reflectit. Així, per actualitzar les rendes el propietari, amb un document escrit podrà incloure una clàusula que reflecteixi quan i de quina manera s’ha d’actualitzar la renda. Molts inquilins podran, a més, reclamar en cas que s’incrementi massa.

Devolució de la fiança

A l’hora de la finalització del lloguer, la devolució de la fiança pot ser un dels processos més complexos i és que serà imprescindible tenir proves suficients d’haver viscut en l’immoble per reclamar-la. Per tant, si l’inquilí deixa el pis i reclama de tornada la fiança legal, haurà de demostrar que ha pagat i quina és la quantitat total que va abonar com a fiança legal.

El propietari, per la seva banda, ha de poder al·legar si l’inquilí ha avisat en temps i forma adequada o si ha danyat o deteriorat l’habitatge per mal ús. En aquests casos, l’arrendador està en ple dret de no tornar la fiança completa i fins i tot en no tornar-la en la seva totalitat. No obstant això, els processos legals quan hi ha desacord solen ser més llargs i costosos que si hi ha un contracte escrit de lloguer.

La manca d’un contracte per escrit pot comportar altres problemes, entre ells que l’arrendatari pugui tenir una por constant a que el facin fora en qualsevol moment o no pugui demostrar la veracitat del lloguer. A més, poden seguir altres conflictes com problemes amb hisenda (si el propietari no declara el pis) o dificultats a l’hora de sol·licitar ajudes governamentals. Recorda que, si vols gaudir d’un lloguer segur, sempre has de comptar amb un contracte per escrit i d’acord amb la legislació actual.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + seventeen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.