Estàs pensant en posar el teu pis de lloguer? Com saps, per arrendar un habitatge has de complir amb els terminis i documents específics. Recordeu que, a més, heu de comptar amb el Certificat d’Eficiència Energètica i tenir en vigor la cèdula d’habitabilitat .
Avui ens centrarem en la cèdula d’habitabilitat. Creiem que cal parlar d’aquest document en concret perquè el coneguis una mica més i que el teu habitatge disposi de tota la documentació necessària per poder-lo llogar.
QUÈ ÉS LA CÈDULA D’HABITABILITAT?
La cèdula d’habitabilitat és un certificat on es detalla que l’habitatge compta amb les condicions tècniques d’habitabilitat obligatòries per poder residir-hi. Heu de saber que les especificacions d’aquesta documentació estaran subjectes a la normativa vigent en el moment de l’expedició.
Al document, apareixen especificades les característiques d’habitabilitat que ha de tenir qualsevol immoble, com ara la superfície útil mínima, l’equipament de l’habitatge o les estades que ha de tenir. La cèdula d’habitabilitat argumenta que aquest habitatge compleix els requisits mínims, com tenir cuina i vàter o un mínim de 36m2 per considerar-se un habitatge digne. Totes les condicions d’habitabilitat que han de complir els habitatges per obtenir la cèdula d’habitabilitat estan reflectides a l’Ordre ministerial de 29 de febrer de 1944 (BOE 1 de març).
Com a propietari, és el teu deure que l’habitatge que llogaràs disposi d’aquest document . Sense aquest document, ni tu ni els teus llogaters podran viure al pis o contractar subministraments. A més, podeu córrer el risc de rebre una multa per no tenir al dia aquest document.
En base a aquest, hi ha 3 tipus de cèdules d’habitabilitat, els quals són els següents:
Primera ocupació: Aquesta fa referència a la llicència que lliura l’Ajuntament al promotor de l’immoble per la primera ocupació d’aquest.
Segona ocupació: S’entrega a habitatges que han estat ocupats amb anterioritat.
De primera ocupació per rehabilitació: És la cèdula que es dóna a aquells habitatges on s’han realitzat reformes que han afectat considerablement l’aspecte de l’immoble.
Moltes vegades el propietari de l’habitatge no pot, pel cas que sigui, anar a demanar-lo, per tant:
Qui la pot demanar?: En tots els casos, la pot demanar sempre el propietari de l’habitatge i/o un representant de la persona propietària amb l’autorització pertinent. En cas que es busqui un duplicat de la cèdula d’habitabilitat, ho pot sol·licitar tant la persona propietària de l’habitatge, com la persona arrendatària i/o els representants de les persones (propietaris i arrendataris) amb l’autorització corresponent. D’aquesta manera, com a llogaters també podem conèixer quin és el grau de qualitat del pis que hem llogat.
En general, sol·licitar-la és senzill i en gairebé totes les comunitats autònomes es pot fer telemàticament. Per fer-ho, cal emplenar l’imprès de sol·licitud i haver pagat les taxes corresponents. A més, serà imprescindible presentar una còpia del DNI del propietari o del representant autoritzat i una còpia de l’escriptura de la propietat o del contracte d’arrendament.
PER QUÈ SERVEIX? QUI HO EXPEDEIX?
Aquest document és necessari per realitzar qualsevol operació amb l’habitatge (compravenda, lloguer) i acredita un compliment de qualitat. A més, també ho necessitareu per donar d’alta els subministraments (aigua, llum, gas, etc.). Recordeu que abans de posar un anunci de l’immoble heu d’assegurar-vos de disposar d’aquest certificat.
La cèdula d’habitabilitat només pot ser expedida per un tècnic especialista, un arquitecte o un enginyer especialitzat en la matèria.
Quan el document ha estat elaborat, s’ha de presentar a l’organisme corresponent juntament amb la resta de documentació que se sol·licita. En, aproximadament, un mes després i si l’habitatge té les característiques bàsiques per viure-hi, la tramitació s’haurà acabat i el propietari de l’immoble rebrà un certificat (en format físic) de l’obtenció de la cèdula d’habitabilitat.
No obstant això, hem de tenir present que la regulació d’aquest document es regeix per comunitats autònomes, per la qual cosa, per saber quina documentació has d’aportar, terminis i altres, és recomanable que acudeixis al teu ajuntament o consultis la pàgina web de la teva comunitat. D’aquesta manera, podràs agilitzar el procés i aconseguir la cèdula d’habitabilitat del teu habitatge de la manera més ràpida possible.
Amb el certificat ja a la mà, ja podreu donar d’alta els subministraments bàsics de l’immoble. Recorda que si és la primera vegada que realitzaràs aquest pas, la companyia subministradora te’n pot sol·licitar una còpia. D’altra banda, de cara a l’alta, sempre és aconsellable donar-la des del primer moment en què es posa l’immoble en arrendament, per procedir posteriorment al canvi de titularitat quan els arrendataris ja resideixin a l’habitatge.
QUINA VIGÈNCIA TÉ? COM SABER SI UN HABITATGE TÉ CÈDULA D’HABITABILITAT?
Segons la legislació vigent, les cèdules d’habitabilitat dels habitatges construïts a partir del 2012 tenen una vigència de 25 anys. En cas que la teva casa sigui més antiga, el document tindrà validesa durant 15 anys.
Si no estàs segur de quan la vas sol·licitar per última vegada i t’estàs fent la pregunta com saber si un habitatge té cèdula d’habitabilitat?, t’aconsellem que consultis amb l’organisme competent de la teva comunitat autònoma perquè no cometis errors. Si mai no l’has tingut, o simplement se n’ha caducat, contacta amb professionals que puguin expedir una cèdula d’habitabilitat legal i completa. És un document molt important i ho has de confiar a empreses i equips professionals capacitats per aconseguir-ho.
QUANT COSTA LA CÈDULA D’HABITABILITAT?
Quan tens clar si tens o no la cèdula d’habitabilitat, i quins requisits necessites per tenir-la en vigor, ara una cosa fonamental és saber el cost d’aquest document.
Cal tenir en compte que això depèn molt de la Comunitat Autònoma, més o menys ronden els 50 euros a gairebé totes. Tot i això, a Catalunya les taxes són de 18,90 €.
Et queda cap dubte sobre la cèdula d’habitabilitat? Pregunta’ns i t’ajudarem en tot allò que necessitis. A Lloguer Segur t’ajudem a resoldre els teus dubtes sobre habitatge.
COMPTE AMB ELS FRAUS!
De vegades, els llogaters són víctimes de frau de llei a través del lloguer d’habitatges que en realitat té llicència de local. Compte amb això, perquè en molts casos els locals no tenen cèdula dhabitabilitat. De fet, segons un estudi realitzat per l?observatori econòmic digital Eixos per als API de Catalunya, només el 4% dels locals podria obtenir la cèdula d’habitabilitat.