Com puc llogar el meu pis de protecció oficial?

Com puc llogar el meu pis de protecció oficialEls habitatges de protecció oficial o HPO són aquells immobles que compten amb la subvenció de l’administració pública i que són adjudicades a persones amb recursos limitats. Aquest tipus d’habitatges, tenen unes condicions especials quant a la seva gestió pel que un dels dubtes més freqüents entre els seus propietaris és si es poden posar o no en lloguer. Aquí tens la resposta!

 

En principi, quan es tracta de llogar un pis considerat de protecció oficial aquests compten amb unes limitacions que ho impedeixen, i és que, al formalitzar el contracte d’adquisició d’un HPO, sol incloure clàusules específiques que no ho permeten, però, hi ha excepcions legals per les quals es pot formalitzar un lloguer.

Abans d’analitzar i explicar les excepcions per les quals es pot llogar un habitatge HPO és important que fem una distinció entre els tipus d’habitatges de protecció oficial i definim quina és la nostra situació. Podem trobar al mercat dos tipus d’habitatge HPO:

  • Habitatge de Protecció Oficial de promoció pública : Aquells immobles construïts i finançats per l’administració pública.
  • Habitatge de Protecció oficial de promoció privada: Aquells immobles finançats per l’administració pública però construïts per promotores o cooperatives privades.

En el cas del primer tipus d’habitatges, això és de les HPO de promoció pública, per poder-les posar en lloguer es requereix que hagi passat un temps mínim, que podràs consultar a les escriptures, després del qual el pis es desqualifica i es deixa de considerar com a protecció oficial.

Per la seva banda, els habitatges de protecció oficial, però de promoció privada són menys restrictives de cara a posar en lloguer un immoble i no cal desqualificar per poder-les vendre ni esperar per contracte a que passi un temps establert.

Com posar un HPO de promoció pública de lloguer?

Si vols posar en lloguer un habitatge de protecció oficial de promoció pública és important que sàpigues, com hem comentat anteriorment, que haurà d’haver passat un temps legal per poder-ho fer, aquest temps varia en funció de la promoció i de el decret a què s’aculli , per la qual cosa és recomanable consultar les escriptures de l’habitatge per comprovar si és de 10, 15, 20 o fins a 50 anys.

Per la seva banda, aquests són les opcions legals per les que pots posar en lloguer un HPO :

  •  Esperar el temps determinat per decret perquè l’immoble sigui lliure
  • Sol·licitar la desqualificació de l’immoble a la CCAA. En aquests casos les comunitats poden exigir la devolució de part de les ajudes percebudes.
  • Justificar l’absència de la propietat en l’immoble per alguna causa de força major. En aquests casos, s’haurà de presentar davant l’Administració corresponent les raons que impedeixen residir en l’immoble per obtenir una autorització especial.

En relació amb la renda de lloguer que se li pot posar a un habitatge de protecció oficial pública , aquesta també queda restringida i limitada. De nou, quedarà regulat pel decret pel qual es va formalitzar la construcció de les HPO, pel que hauràs de consultar-lo i dirigir-te a les escriptures de l’immoble.

I que pot passar en cas de llogar un HPO sense autorització o sense haver complert els terminis? La realitat és que cada comunitat autònoma estableix unes sancions en funció de si es tracta d’una falta lleu, greu o molt greu, però, aquestes oscil·len entre els 150 € i els 900.000 euros, pel que resulta imprescindible consultar sempre la normativa de la zona on vivim i les condicions del nostre HPO.

Et sorgeixen dubtes sobre com llogar un HPO? Pregunteu-nos, la nostra àrea legal t’ajudarà a resoldre-les.

1 COMMENT

  1. BON DIA ESTIC INTERESSAT A LLOGAR EL PIS QUE ERA DELS MEUS PARES, DE PROTECCIÓ OFICIAL. JA TINC L’AUTORITZACIÓ DE L’AHC. ÉS A BARCELONA MOLT BEN SITUAT. JA EM DIUEN. GRÀCIES

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.