En Pere ens formula la següent qüestió:
<< Benvolguts Srs :
Estem interessats en llogar un habitatge que és propietat de la meva mare ( al 50 %), els meus dos germans i jo ( un terç cada un) encara que jo aparec en el testament de la mare ( que encara viu ) en usdefruit per ús d’habitació. Voldria saber:
- Qui de nosaltres (dels quatre) pot signar el contracte amb l’arrendatari ?
- En el cas que només sigui la meva mare, si per desgràcia morís tenint en aquest moment un llogater vivint en aquest immoble què passaria ?
- Quina seria la millor manera de consolidar aquest contracte perquè si això passés no tinguéssim problemes en continuar amb la seva vigència ?
- Valdria un contracte amb la signatura de qualsevol dels fills ?
Moltes gràcies.>>
Aquestes són les nostres respostes:
- El contracte d’arrendament és un acte d’administració i no de disposició, de manera que en cas de copropietat sobre un habitatge pot signar el contracte com a part arrendadora qualsevol dels copropietaris, sempre que la seva durada no excedeixi de sis anys .
- Si només el signa la seva mare, en cas de defunció no s’extingeix el contracte, quedant subrogat als seus hereus legals atenent a que quan s’accepta l’herència els hereus se subroguen en els drets i obligacions del causant, dins de les quals hi ha les que deriven del contracte.
- L’anterior opera per ministeri de la llei, de manera que no cal incorporar cap clàusula en el contracte que prevegi el supòsit de mort de l’arrendador .
- El contracte és ajustat a dret amb la signatura de qualsevol dels fills sempre que siguin copropietaris de l’habitatge i la durada no excedeixi de sis anys . Si la seva mare tingués l’usdefruit sobre la totalitat de l’habitatge hauria de signar ella i seria qui tindria dret a la percepció de les rendes .