Comunitat de propietaris, drets i obligacions que has de conèixer

La majoria dels que viviu de lloguer, habiteu en un immoble situat en una comunitat amb més veïns. Igual que en l’habitatge hi ha uns drets i unes obligacions, en la comunitat també hi ha una sèrie de normes que han de ser respectades perquè, per gaudir del teu lloguer, cal que tinguis una bona relació amb la resta dels teus veïns. Vols conèixer quins són els aspectes bàsics? Molt atent! Te’ls resumim.

comunitat de propietaris

Qui paga la comunitat?

A l’hora d’entrar a viure a un pis de lloguer, sou molts els que us pregunteu: Qui és l’encarregat de pagar? Encara que en la majoria d’ocasions és el propietari de l’immoble qui assumeix el cost, el responsable queda definit per un acord entre les parts. Si tu també tens aquest dubte, el millor que pots fer és consultar el contracte d’arrendament ja que, molt segurament, la resposta la podràs trobar aquí.

I a les juntes de veïns, he d’assistir?

No és obligatori. La Llei de Propietat Horitzontal atorga el dret d’assistència a les reunions de la comunitat de propietaris al propietari de l’habitatge. Tot i això, l’arrendador pot delegar en l’inquilí la seva assistència i vot en les juntes. Per poder realitzar aquest procés, el propietari de l’habitatge ha de plasmar-se per escrit en un document i aquest ha de ser aprovat per la majoria de la junta de veïns.

No vivim sols

Un dels principals drets i obligacions de qualsevol veí és tenir respecte cap a la resta d’integrants de la comunitat i, per descomptat, que l’hi tinguin a ell. Per aconseguir una bona relació amb la resta dels veïns cal que tinguem en compte que no vivim sols. No és de rebut que, la resta d’habitants, hagin de sentir crits, instruments o cops de martell a hores intempestives. Si això passa, te n’aniràs guanyant l’enemistat de la resta de companys d’escala del teu pis de lloguer.

Respectar les normes

Igual que cal tenir consideració amb la resta de veïns a casa nostra, també cal tenir-la a les zones comunes. Cal respectar sempre les normes de la comunitat de veïns. No deixar escombraries a les escales, no parlar a crits o mantenir en bones condicions les instal·lacions són algunes accions que han de tenir molt presents tant propietaris com llogaters.

Els problemes s’arreglen amb el president

Tot i que els problemes directes que perjudiquin a un inquilí, no es poden tractar a la junta de veïns, sempre pots recórrer al president o l’administrador de la finca. Totes les comunitats de propietaris tenen les dues figures, o com a mínim una, i a ells hauràs de recórrer en cas que tinguis un problema o dubte.

Encara que hi ha més qüestions, aquestes són les principals coses que has de tenir en compte per tenir una bona convivència amb els teus veïns. Tens algun dubte? Pregunta’ns.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.