Dret a l’oci vs dret al descans nocturn, preguntes i respostes

Són les 12 de la nit, i no pots dormir perquè el teu veí està escoltant música a tot volum. Què pots fer? Se li pot sancionar? On acaba el dret a l’oci i comença el dret al descans nocturn? Aquest problema tan comú en moltes llars espanyoles no es va prendre en consideració, legislativament parlant, fins al 2003, quan es va aprovar l’anomenada Llei del Soroll, que va obrir la possibilitat que la contaminació acústica pogués ser tipificada com a infracció a través d’ordenances municipals.

descanso nocturno

En l’actualitat, la resposta a les anteriors preguntes depèn dels decibels registrats en el teu dormitori, els límits màxims varien segons la normativa de soroll de cada municipi. A Lloguer Segur t’expliquem on és el límit del soroll, quines són les sancions que comporta superar-ho i com has d’actuar per queixar-te.

Què diu la normativa del soroll

Com hem dit abans, a Espanya cada localitat té la seva pròpia ordenança municipal, tot i que la majoria d’elles estableix, per al nivell de soroll registrat dins el dormitori, un màxim de 35 decibels durant el dia i 30 en horari nocturn, que comença a les 23:00 hores. Si no disposes d’un sonòmetre, guia’t pel sentit comú: si la música o les converses de la casa del veí se senten sense dificultat a la teva, és que està superant el màxim permès. El dret a l’oci del proïsme mai pot interferir amb el dret propi al descans nocturn.

Com reclamar per un soroll excessiu?

El recomanable en aquests casos és anar a parlar directament amb el veí o la persona emissora de la contaminació sonora. Si no s’obté resposta a la reclamació, el segon pas serà posar el cas en coneixement de la comunitat de propietaris, perquè es tracti en una reunió. Si l’emissor del soroll no rectifica la seva actitud, només et quedarà l’opció de presentar una demanda.

Quines són les sancions?

Superar el màxim de decibels no només et farà guanyar una mala relació amb els veïns, sinó també una sanció econòmica. Les quanties varien segons la gravetat de la infracció i la localitat en la qual resideixis.

Es pot fer més soroll a Cap d’Any

Malgrat ser una creença molt estesa, per Cap d’Any no canvien els límits de la contaminació acústica.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.